10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajLucrările CJ Dolj la „Casa Damianov“ şi Centrul Turistic intră în linie dreaptă

Lucrările CJ Dolj la „Casa Damianov“ şi Centrul Turistic intră în linie dreaptă

CJ Dolj trebuie să finalizeze 13 proiecte până la sfârşitul anului 2015
CJ Dolj trebuie să finalizeze 13 proiecte până la sfârşitul anului 2015

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat joi că au fost predate amplasamentele pentru alte două dintre cele 13 investiţii majore care vor fi realizate în cursul anului 2015.

Este vorba despre reabilitarea „Casei Damianov“, în cadrul proiectului de înfiinţare a Centrului Transfrontalier pentru Informaţii şi Comunicaţii Dolj – Vratsa, şi construirea Centrului Turistic pentru Agrement şi Sport. „Spuneam, la finele lui 2014, că anul acesta se anunţă drept unul dintre cei mai buni, cei mai prolifici ai Consiliului Judeţean Dolj, prin prisma proiectelor care vor fi puse în operă. Iată că, la doar două săptămâni de când am dat în folosinţă o investiţie realizată cu fonduri din bugetul propriu, sediul Centrului Zonal de Pregătire în Domeniul Protecţiei Civile din strada Jieţului, alte două intră în linie dreaptă, odată cu predarea către constructori a amplasamentelor pe care vor fi realizate. Este primul pas care trebuia făcut astfel încât lucrările să poată demara în forţă, atunci când şi vremea va permite“, a declarat preşedintele CJ Dolj. „Astfel, în cadrul proiectului «Centrul Transfrontalier pentru Informaţii şi Comunicaţii Dolj – Vratsa», pe care îl derulăm în comun cu partenerii noştri bulgari, dăm undă verde lucrărilor de reabilitare a unei clădiri cu totul speciale din Craiova, «Casa Damianov», un imobil remarcabil din punct de vedere arhitectural, însă asupra căruia, din nefericire, trecerea timpului şi-a pus amprenta. În acest mod, punem în valoare o construcţie splendidă şi, odată cu ea, o întreagă zonă, în suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi, din strada Jieţului, în care se mai află deja alte două clădiri ale Consiliului Judeţean: Şcoala de Artă «Cornetti» şi Centrul Zonal de Pregătire în Domeniul Protecţiei Civile“, a adăugat Ion Prioteasa.
Odată restaurată, „Casa Damianov“ va găzdui principalele activităţi ale Centrului Transfrontalier, cu sală de videoconferinţe, cu depozite speciale pentru colecţiile de ziare şi de cărţi vechi şi rare ale Bibliotecii Judeţene „Aman“, înscrisuri valoroase, care, cu ajutorul echipamentelor moderne cumpărate prin proiect, vor fi scanate şi vor putea fi apoi consultate electronic.

Centrul Turistic de Agrement şi Sport, o investiţie foarte aşteptată

Consiliul Judeţean a procedat totodată şi la predarea amplasamentului pentru Centrul Turistic de Agrement şi Sport. Pe terenul CJ Dolj situat în apropierea Aeroportului va fi amenajată o bază sportivă modernă, inspirată de cea pe care se pregăteşte echipa naţională de fotbal a României, de la Mogoşoaia. „Este o investiţie care ne-am bucurat să constatăm că este aşteptată de foarte multă lume din Craiova şi din împrejurimi. Partea dificilă, dar şi un examen pentru noi, dacă vreţi, este că suntem obligaţi să terminăm aceste ample lucrări până în luna decembrie. Este un an complicat din acest punct de vedere şi pentru activitatea Consiliului Judeţean, pentru că avem 13 proiecte majore pe care trebuie să le realizăm în 2015“.
Construirea Centrului Turistic va presupune şi un efort financiar considerabil pentru CJ Dolj. „Până acum eram obişnuiţi să achităm pentru proiectele europene cofinanţări de 2% or, pentru acest proiect, al Centrului Turistic de Agrement şi Sport, dar şi pentru Centrul Internaţional «Constantin Brâncuşi» vom contribui cu 50 la sută din sumă“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
Lucrările de reabilitare a „Casei Damianov“ se derulează în cadrul proiectului „Centrul Transfrontalier pentru Informaţii şi Comunicaţii Dolj – Vratsa“, implementat de Consiliul Judeţean Dolj, în calitate de lider, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“, Biblioteca Regională „Hristo Botev“ din Vratsa şi Administraţia Districtuală Vratsa. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de aproximativ 3,3 milioane de euro, finanţarea fiind obţinută prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.
Proiectul Centrului Turistic pentru Agrement şi Sport, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, prevede amenajarea unei baze moderne, dotate cu teren de fotbal cu gazon natural, teren sintetic cu marcaje pentru fotbal, volei şi handbal, precum şi două terenuri de tenis de câmp (toate dotate cu instalaţii pentru iluminare nocturnă), pistă de alergat, piste de bowling, perete pentru alpinism, alături de vestiare, cabinete medicale, săli de saună, de masaj şi de fitness. Valoarea lucrărilor de construire a centrului se ridică la aproape 3,2 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS