7.6 C
Craiova
marți, 8 octombrie, 2024

Turismul din Oltenia prinde aripi

Oltenia s-a dezvoltat foarte mult, în ultimii ani, din punct de vedere al turismului și atrage din ce în ce mai mulți vizitatori. Stațiunea montană Rânca și Clisura Dunării au avut un avânt spectaculos, iar numărul turiștilor care aleg să viziteze cele două zone este impresionant. Oltenia Business își propune o serie de materiale care să vorbească despre frumusețea zonei noastre și despre potențialul turistic al acesteia. Am stat de vorbă cu Ozana Malmare, consultant în turism, care ne-a vorbit despre evoluția turismului oltenesc din ultima perioadă, dar și despre direcțiile ce ar trebui urmărite pentru ca lucrurile să funcționeze și mai bine.

Oltenia Business: Oamenii sunt dornici să călătorească mai mult după perioada de pandemie, care a însemnat izolare și renunțarea, în mare măsură, la socializare și plimbări. Am revenit acum la vremuri mai bune. Dacă ar fi ca un turist să îşi dorească să facă un tur al Olteniei, ce aţi recomanda să nu rateze?

Ozana Malmare: Un turist care își dorește să viziteze Oltenia, nu poate rata Cetatea Băniei – Craiova, operele lui Brâncuși din Târgu Jiu, care așteaptă să fie redescoperite. De asemenea, Rânca – stațiunea turistică aflată la cea mai mare altitudine din România, în muntii Parâng. Sunt de recomandat și vizitele la maeștrii olari din Horezu, la stațiunile balneo-climaterice din Vâlcea, la Cazanele Mari și Mici ale Dunării, cu statuia lui Decebal și Porțile de Fier, dar și la Cetatea Medievală a Severinului.

De ce Rânca şi Clisura Dunării au crescut spectaculos în ultimii ani

O.B.: Rânca şi Clisura Dunării au avut o creştere spectaculoasă în ultimii ani. Care ar fi explicaţia?

O.M.: Într-adevăr, în aceste două zone, numărul turiștilor înregistrează recorduri de câțiva ani. Explicația este una simplă. Rânca este o locație care beneficiază de zăpadă o perioadă îndelungată de timp. Aici a fost mărit domeniul schiabil, iar acest lucru a atras un număr record de turiști în timpul iernii. În luna ianuarie a acestui an au fost puse la dispoziția turiștilor nu mai puțin de cinci pârtii, iar acest lucru a atras ca un magnet un număr impresionant de iubitori de zăpadă. Potrivit datelor salvamontiștilor, în luna ianuarie au fost zile în care media zilnică a turiștilor a fost de 9.000 – 10.000 de persoane.

Pe timp de vară, Rânca este locul de plecări în drumeții. Mai ales că din acea zonă pornește Transalpina, cea mai înaltă și mai frumoasă șosea din România. Ne putem mândri cu asta și pot spune că Transalpina este în topul destinațiilor celor care vizitează Oltenia vara.

Rânca, în sezonul de iarnă (Foto: planiada.ro)
Rânca, în sezonul de iarnă (Foto: planiada.ro)

Pe Clisura Dunării, în ultimii ani s-au făcut investiții masive în unități moderne, care oferă condiții foarte bune de cazare. De asemenea, fiind mărită capacitatea de cazare, automat a crescut și numărul turiștilor. Un element important de menționat este liniștea locului, de care turiștii pot avea parte în zilele de concediu. Aici se pot vizita statuia lui Decebal, Mănăstirea Mraconia, Dealul Bisericii Eșelnița, Cazanele Mari și Mici, Peștera Veterani. De asemenea, proprietarii din zonă oferă posibilitatea plimbărilor cu barca pe Dunăre, cu vaporul sau cu skijetul. Pentru aceste două zone ale Olteniei – Rânca și Clisura Dunării, este bine de știut că rezervările trebuie făcute din timp. Asta pentru că în sezon, toate unitățile de cazare sunt, de obicei, ocupate.

Cum sunt preţurile comparativ cu ceea ce oferă unităţile de cazare

O.B.: Sunteţi de părere că preţurile practicate în domeniul turistic de la noi sunt bune în raport cu ceea ce oferă unităţile de cazare?

O.M.: Prețurile actuale practicate în domeniul turistic sunt o consecință a cererii mari, dar și a creșterii generale a tarifelor la utilități și la forța de muncă. Important este ca turiștii să își facă din timp rezervările. Totodată, să opteze pentru variantele care îi avantajează cel mai mult, în funcție de preferințe. Eu zic că mereu se pot găsi variante pentru orice buzunar. Cazările din România și din Oltenia s-au îmbuntățit foarte mult. Majoritatea proprietarilor au înțeles că dacă oferă condiții de calitate, succesul este garantat. Însă, trebuie să existe întotdeauna un echilibru între calitatea cazării și prețul cerut. În acest sens, înainte de a face o rezervare, chiar dacă apelează la o agenție de turism sau nu, un turist trebuie să caute informații cât mai veridice despre locul în care intenționează să se cazeze.

Ce este de vizitat în Dolj

O.B.: Ce este de vizitat în judeţul Dolj?

O.M.: Județul Dolj are multe comori ce trebuie descoperite. Un simplu tur pietonal în Craiova dezvăluie case și palate de patrimoniu. Muzeul Olteniei și Muzeul de Artă și Oul lui Brâncuși sunt trei obiective ce nu trebuie ratate. Parcul Romanescu și Grădina Botanică din Craiova sunt alte două atracții din Craiova ce merită menționate. Palatul Marincu din Calafat, Portul Cultural Cetate, Mănăstirea Maglavit, Cula Izvoranu-Geblescu. De asemenea, Cula Cernătești, Domeniul Coroanei de la Segarcea – sunt locuri care trebuie să fie vizitate și apreciate.

Oul lui Brâncuși se află în curtea Muzeului de Artă (Foto: GdS)
Oul lui Brâncuși se află în curtea Muzeului de Artă (Foto: GdS)

O.B.: Ce ar trebui îmbunătăţit pentru ca turiştii să fie mai atraşi de zona noastră?

O.M.: În primul rând, sunt convinsă că o mai bună colaborare și comunicare între autorități, operatorii în turism și proprietarii unităților de cazare ar fi de bun augur. Mereu este loc de mai bine. Salutăm inițiativa autorităților care au realizat că putem pune în valoare moștenirea culturală, patrimoniul și trecutul Olteniei. Avem nevoie de o strategie de dezvoltare turistică pe termen lung, crearea unei identități de imagine, investiții în infrastructură precum și expunere media, participarea la târguri de profil, crearea de noi evenimente culturale și sportive. Unitățile de cazare ar putea, de asemenea, să își diversifice serviciile oferite turiștilor prin activități de recreere. Turiștii au nevoie de experiențe noi și diverse, nu numai de cazare și masă.

Turismul balnear din Oltenia

O.B.: Să vorbim şi despre turismul balnear. Care sunt cele mai căutate zone de la noi şi de ce anume poate beneficia un turist care alege acest segment de turism?
O.M: Zonele balneo-climaterice din zona nostră sunt Băile Olănești, Călimănești-Căciulata, Băile Govora și Ocnele Mari. Turiștii primesc aici tratamentele naturale pentru diverse afecțiuni, cum ar fi afecțiunile reumatice, respiratorii sau digestive. Climatul blând, fără mari variații de temperatură, izvoarelele de ape minerale precum și salina de la Ocnele Mari sunt foarte benefice recuperării, călind astfel organismul pentru stresul vieții moderne.
Județul Vâlcea oferă o mulțime de atracții și obiective turistice. De exemplu, în zona Călimănești-Căciulata se află Poiana lui Căliman, Mănăstirea Berislăvești, Mănăstirea Cozia, Mănăstirea Turnu, Castrul Roman Arutela, Parcul Căciulata, Aleea de Cură Balneară, Aqua Park-ul Cozia. De asemenea, în toate stațiunile menționate, turiștii de pot bucura de vizite la diverse obiective importante.

Cât costă un sejur din zona turismului balnear

O.B.: La ce preţuri trebuie să se aştepte un turist care alege turismul balnear din Vâlcea, pentru un sejur de 7 zile, de exemplu?
O.M.: Tarifele pentru un sejur de 7 zile încep de la 870 lei/persoană, în cameră dublă, masă, pensiune completă și tratament într-un hotel de 3 stele. Bineînțeles, tarifele încep să crească ăn funcție de opțiunile fiecărui turist. Trebuie știut că în județul Vâlcea există și cazări de lux, care oferă condiții extraordinare de cazare. Însă prețurile cresc și ele, destul de mult, în funcție de opțiunile fiecărui turist.
Ceea ce trebuie să transmitem este faptul că Oltenia nu mai este deloc începătoare la capitolul turism. Avem multe zone ce așteaptă să fie descoperite, s-a investit masiv în dezvoltarea mai multor stațiuni, calitatea cazărilor s-a îmbunătățit considerabil, iar lucrurile au început să se miște îmbucurător pe tot segmentul de turism din regiunea noastră.

Citeşte şi:  Farmacia Trei F Craiova, o farmacie cu tradiţie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS