6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎn căutarea echilibrului. Șantierele, afectate de valul creșterilor de prețuri

În căutarea echilibrului. Șantierele, afectate de valul creșterilor de prețuri

Creșterea prețurilor la materialele de construcții și la utilități, exacerbate și de o criză forței de muncă, au dus în 2022 la scumpiri mari pe piața imobiliară și la întârzieri ale șantierelor.

Sunt alte efecte ale pandemiei, care și-au găsit o nefericită continuitate în urma războiului de la graniță, iar impactul puternic se simte deja pe piața imobiliară.

Virusul SARS-CoV-2 a generat nu doar o criză globală de sănătate, ci și una economică, socială și umanitară fără precedent. În acest context, au apărut tensiuni cu consecințe profunde și pe termen lung pentru relațiile internaționale, care afectează, printre altele, și aspecte esențiale ale aprovizionării cu materiale, atât între statele membre din Uniunea Europeană, precum și deficiențe în relațiile cu China, India sau SUA.

Lanțurile terestre de aprovizionare au fost grav afectate de introducerea interdicțiilor de la granițe, rezultând întârzieri considerabile în aprovizionarea cu materii prime, materiale de construcții și echipamente de lucru.

Apoi, când lucrurile ar fi trebuit să se normalizeze după ce pandemia a intrat într-o etapă mai domoală, problema forței de muncă a început să se acutizeze. De la sfârșitul anului 2021 s-a înregistrat un nou val de plecări masive ale muncitorilor români pe piețele vestice. Tendința se păstrează și în momentul actual.

România importă aproximativ 70% din materialele de construcții 

Invazia rușilor în Ucraina la sfârșitul lunii februarie 2022 a accentuat criza deja existentă. Dincolo de blocajul la nivel psihologic și de creșterea accelerată a prețului la energie, exporturile s-au realizat cu mare întârziere sau chiar au fost anulate. Multe lucrări au fost blocate. Ucraina a ieșit temporar de pe harta țărilor exportatoare de cărămidă, țeavă, oțel-beton, minereu de fier pentru fabricarea produselor siderurgice, lemn și produse de dulgherie pentru construcții, plăci ceramice și nisip fin pentru producția acestora în fabricile din Spania și Italia. Acest dezechilibru a condus la o penurie de produse și a forțat constructorii să se reorienteze către alte piețe, precum Germania, Italia sau Elveția.

România importă circa 70% din materialele de construcții folosite pe șantiere, iar cele fabricate în România folosesc materie primă tot de import. Astfel, asistăm în anul 2022 la apariția unor prețuri record. 

Fierul, metal „prețios”

Dacă în luna aprilie prețul fierului ajunsese la 8 lei/kg odată cu ieșirea unor jucători mari de pe piață, în momentul actual acesta se tranzacționează cu 3,8 – 4 lei/kg, în funcție de cantitate. 

Prețul OSB-ului a cunoscut o evoluție spectaculoasă. Acesta s-a dublat și chiar s-a triplat în acest an, comparativ cu 2021, dar în momentul actual dă semne de scădere.

La mijlocul anului, asistam la o creștere a volumului construcțiilor, însă în prezent această tendință s-a temperat pe fondul celor menționate mai sus, dar şi din cauza inflației galopante, pe care Banca Centrală încearcă să o țină în frâu limitând cererea.  

Ce ne așteaptă în viitor? Prognozele pentru piața construcțiilor și a tranzacțiilor imobiliare sunt încă reținute, dar momentan alegem perspectiva optimistă, cea a stabilizării prețurilor și a reintrării în echilibru.

Articol sponsorizat de INSIDE DESIGN

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS