Antreprenorii români din sectorul industrial vor putea accesa, începând cu a doua jumătate a anului, finanțări nerambursabile prin programul SME Eco-Tech, cu un buget total de 288,8 milioane lei. Proiectul este susținut din a doua contribuție elvețiană pentru România și este implementat de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT).
Programul are ca scop modernizarea ecologică și digitală a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din industria prelucrătoare, prin investiții în echipamente care reduc consumul de energie, folosesc surse regenerabile sau facilitează reciclarea.
Microîntreprinderile nu sunt eligibile, programul fiind destinat exclusiv firmelor cu 10–249 salariați.
„SME Eco-Tech urmează a fi lansat în a doua jumătate a anului 2025, după finalizarea infrastructurii IT și semnarea parteneriatelor cu instituțiile de credit interesate”, precizează MEDAT.
Finanțare combinată: grant + credit bancar
Sprijinul financiar constă într-un grant nerambursabil de până la 40% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 50.000 CHF (echivalent în lei). Restul finanțării, de minimum 60%, va proveni dintr-un credit bancar contractat în condiții avantajoase, de la băncile partenere în program.
Buget total program: 288,8 milioane lei (70% contribuție elvețiană, 30% contribuție de la bugetul de stat). Valoare minimă a unui proiect: 668.100 de lei, din care AFN (ajutor financiar nerambursabil): max. 267.240 lei și credit bancar obligatoriu: min. 400.860 de lei.
Înscriere: „Primul venit – primul servit”
Solicitările de finanțare vor fi depuse online, printr-un formular disponibil pe platforma electronică a MEDAT. Perioada de înscriere este de 30 de zile calendaristice, cu posibilitate de prelungire până la epuizarea bugetului.
Selecția proiectelor se va face în ordinea înregistrării, conform principiului „primul venit – primul servit”.
Criterii de eligibilitate
Pot aplica doar IMM-uri din industria prelucrătoare (secțiunea C din codul CAEN). Sunt excluse activitățile neeligibile conform legislației române și europene. Cheltuielile eligibile includ echipamente, tehnologii, soluții pentru eficiență energetică, colectare, reciclare sau alte tehnologii verzi.
Programul este prevăzut să se desfășoare până la 31 mai 2029 și se estimează că va sprijini cel puțin 800 de firme din România. Implementarea se face în baza unei scheme de ajutor de minimis, aprobată conform reglementărilor în vigoare.