Angajații din București câștigă cel mai bine, cu un salariu mediu net de 5.665 de lei pe lună. La polul opus, Mehedinți, Teleorman și Giurgiu rămân județele cu cele mai mici venituri.
Piața muncii din România reflectă în continuare discrepanțe semnificative între județe, în ceea ce privește salariile nete, dar și între veniturile reale și așteptările candidaților. Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial eJobs, Capitala conduce topul județelor cu cele mai mari salarii, cu o medie netă de 5.665 de lei. Urmează Cluj, Timiș și Sibiu, fiecare cu o medie de 5.000 de lei.
La nivel național, peste 130.000 de joburi și 5,1 milioane de aplicări au fost înregistrate pe eJobs.ro în primele șase luni ale anului. O treime dintre aceste anunțuri au avut salariul afișat. Cele mai bine plătite domenii au fost IT-ul, ingineria, petrolul și gazele, precum și construcțiile – sectoare care continuă să tragă în sus media salarială.
Vestul țării și marile orașe mențin trendul pozitiv
În județele Iași, Brașov și Constanța, salariul mediu net a fost de 4.700 de lei, iar în Argeș, Prahova și Dolj s-a situat la 4.500 de lei. Alte județe cu medii salariale de peste 4.000 de lei includ Bihor, Arad, Galați, Alba, Olt și Tulcea.
La polul opus, cele mai mici salarii sunt înregistrate în Mehedinți, Giurgiu și Teleorman – fiecare cu o medie lunară de 3.800 de lei. Caraș-Severin și Maramureș raportează salarii de 3.900 de lei. În aceste județe, locurile de muncă disponibile se regăsesc preponderent în retail, servicii, turism și industria alimentară.
„Aceste diferențe reflectă, în primul rând, nivelul investițiilor locale și profilul angajatorilor din zonă. Regiunile cu mai multe poziții pentru specialiști sau absolvenți de studii superioare tind să aibă medii salariale mai mari”, explică Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Așteptările depășesc realitatea cu până la 50%
Un fenomen interesant observat de eJobs este discrepanța tot mai accentuată între așteptările salariale ale candidaților și veniturile reale. În București, de exemplu, așteptările se ridică la 7.500 de lei – cu 32% mai mult decât media înregistrată. Diferențe și mai mari se regăsesc în județe precum Brăila (50%), Harghita, Vrancea și Hunedoara, unde candidații speră la salarii cu 40–45% peste cele reale.
Județele unde salariile reale sunt cel mai aproape de așteptări includ Argeș (diferență de 25%), Bacău și Suceava (de la 4.000 la 5.000 de lei), precum și Constanța și Brașov (28%).
Peste 33.000 de joburi active pe platformele eJobs
La jumătatea anului, peste 23.000 de joburi sunt disponibile pe eJobs.ro, dintre care 8.100 au salariul afișat. Platforma iajob.ro, lansată recent de eJobs și dedicată celor care vor să se angajeze rapid, fără CV, oferă alte 10.000 de oportunități, din care peste 60% afișează salariul în mod transparent.
Citeşte şi: Persoană reținută la Constanța pentru trafic de droguri de mare risc