19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFinanteEuro, la paritate cu dolarul american

Euro, la paritate cu dolarul american

Moneda unică europeană a coborât, luni, la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, până la paritatea cu dolarul american.

Cursul de schimb dintre euro și dolarul american este aproape identic, după ce moneda unică europeană a ajuns la valoarea de 1,004 dolari americani, luni după-amiază, în scădere cu aproximativ 12% de la începutul anului, scrie CNN.
Evoluția este influențată de temerile că o criză energetică va aduce regiunea într-o recesiune.

Rusia a sistat livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1.

Moscova susține că gazoductul, care trece pe sub Marea Baltică, se află în revizia anuală programată, dar este incertă reluarea livrărilor la vechii parametri. Germania și Franța pregătesc strategii de criză.

Analiștii estimează o “canibalizare” a pieței gazelor, care va atrage prețuri mai mari în Europa.

În tot acest timp, moneda americană este stimulată de aşteptarea că Rezerva Federală, din dorința de a controla inflația, să majoreze dobânzile mai rapid şi mai mult decât alte mari bănci centrale.

Rezerva Federală a SUA este cu mult înaintea Europei în ceea ce privește înăsprirea politicilor monetare, după ce a majorat ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază, indicând în același timp că vor avea loc mai multe creșteri ale dobânzilor în această lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS