6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTitluri de stat pentru populație în lei și euro

Titluri de stat pentru populație în lei și euro

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) lansează titluri de stat pentru populație în lei și, în premieră, titluri de stat denominate în euro, care vor fi listate automat la Bursa de Valori București.

Potrivt unui comunicat al MFP, BT Capital Partners&Banca Transilvania, BCR și BRD vor pune în vânzare aceste titluri de stat începând de miercuri, 15 iulie 2020, cu maturități de 2 si 4 ani pentru moneda naționalăși de 5 ani pentru euro.

Dobânzile anuale oferite la titlurile de stat în lei sunt de 4% pentru scadența de 2 ani și 4,5% pentru scadența la patru ani, iar titlurile de stat în euro au o dobândă anuală de 2%. Aceste dobânzi acordate peste nivelul actual al pieței scad riscul investițional până la maturitate și oferă oportunitatea lichidării imediate și cu minimum de costuri pentru populație în cazul unor nevoi imediate prin vânzarea acestora pe piața secundară. Oferta de titluri de stat din cadrul programului Fidelis se derulează in perioada 15 iulie – 7 august 2020”, informează Finanțele.

Veniturile din dobânzi nu sunt impozabile

Subscrierea inițială a titlurilor nu este comisionată de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile. Valoarea nominală a unui titlu de stat este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de Euro pentru emisiunea în euro. Pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS pot investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii Ofertei, inclusiv.

Pentru emisiunea în lei, procedura de subscriere se face pe baza:

  • unui formular de subscriere în cazul BT Capital Partners&Banca Transilvania și BRD – Groupe Société Générale S.A.
  • în baza unui contract de investiții financiare pe piața bursieră deschis la unul din membrii Sindicatului (BTCP, BCR, BRD),
  • la intermediarii autorizați care au semnat cu Lead Manager-ul (BT Capital Partners&Banca Transilvania) angajamentul privind respectarea condițiilor ofertei.

Pentru subscriere, încasarea cupoanelor și a valorii nominale la scadență, investitorii trebuie să menționeze un cont bancar pentru plăți ulterioare.

Pentru emisiunea în euro, subscrierea se realizează doar în baza unui contract de investiții financiare pe piața bursieră deschis la unul din membrii Sindicatului de intermediere sau la intermediarii autorizați pentru tranzacții la Bursa de Valori București, care au semnat cu Lead Manager-ul angajamentul privind respectarea condițiilor ofertei.

Prospectul de bază și termenii finali ai emisiunilor pot fi consultați pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (www.mfinante.ro), cel al Bursei de Valori București (www.bvb.ro) și al fiecărui membru al sindicatului de intermediere (www.btcapitalpartners.ro, www.bcr.ro, www.brd.ro/mfp).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS