13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFinanteAveţi firmă sau PFA? Cum vă impozitează Fiscul banii din casă

Aveţi firmă sau PFA? Cum vă impozitează Fiscul banii din casă

Acţiunea celor de la ANAF a fost adresată firmelor. Patronii care folosesc banii societăţii în interes personal plătesc impozit pe acele sume, dacă sunt descoperiţi. Fiscul doljean a verificat firmele care figurau că ar avea în registrul de casă sume de peste 100.000 de lei. Societăţile care nu mai deţineau acei bani efectiv au fost nevoite să plătescă impozit suplimentar.

Fiscul a căutat firmele care figurau cu sold în registrul de casă sume mai mari de 100.000 de lei. În cazul în care acei bani nu mai existau fizic, atunci Fiscul a presupus că au fost cheltuiţi sau retraşi de către asociaţi în interes personal.

Cum în România banii unei firme organizate ca SRL sau ca SA nu pot fi folosiţi de administratori sau de asociaţi în interes personal, aceştia au fost buni de plată. Reprezentanţii ANAF i-au impozitat suplimentar pe deţinătorii de firme descoperiţi că au folosit sumele societăţilor lor, dar în scopuri personale. Astfel, există antreprenori de firme mai mici sau mai mari care îşi trec în acte salarii foarte mici sau nu încheie contracte individuale de muncă pentru ei.

Aceştia utilizează resursele financiare ale societăţii. În cazul în care nu aduc documente justificative care să arate că banii au fost folosiţi pentru activitatea pe care o are societatea, atunci acei bani au fost utilizaţi în scop personal. Sumele respective figurează în registrul de casă ca fiind în societate. Dar nu sunt.

Cum a aflat Fiscul că au cheltuit patronii banii firmelor pe bunuri personale

Reprezentanţii ANAF i-au prins „cu mâţa în sac“ pe unii dintre patroni. Acolo unde au observat că există un sold în registrul de casă de peste 100.000 de lei, inspectorii Fiscului i-au pus pe administratori să declare în scris dacă există acei bani la firmă. În răspunsurile date Fiscului, administratorii au precizat că societăţile nu deţin sumele respective. Cei care au declarat că banii nu există, au fost impozitaţi în plus. Au fost verificate şi firmele care au distribuit dividende, dar care nu calculaseră asociaţilor impozitul pe dividende. Conform datelor de la AJFP Dolj, 16 firme s-au aflat în situaţia aceasta.


„În perioada 01.01.2019-31.10.2019 s-au verificat un număr de 56 de societăţi care figurau în registrul de casă cu un sold de peste 100.000 de lei. Pentru acestea s-a stabilit un impozit pe venit din alte surse, respectiv un impozit pe veniturile din dividende distribuite persoanelor fizice, în sumă totală de 2.124.698 lei. Nu s-au aplicat amenzi“, au precizat reprezentanţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Dolj, ca răspuns la solicitarea GdS.

Cum a putut Fiscul să impoziteze banii din casă care nu există fizic

Din moment ce în înregistrările contabile firmele figurau cu sume de peste 100.000 de lei, dar aceste sume nu mai existau fizic, Fiscul a trecut la impozitarea lor. Dar care este baza legală? Cum au putut inspectorii ANAF să impoziteze bani care există doar în acte? AJFP Dolj a răspuns întrebărilor GdS.

Fiscul a considerat acele venituri şi ca dividende însuşite de către asociaţii firmelor şi le-au impozitat ca atare. Inclusiv pe persoană fizică au plătit patronii impozit pe dividendele încasate. De asemenea, Fiscul a considerat sumele respective ca fiind „alte venituri“ ale asociaţilor. Impozitul suplimentar reţinut la sursă pentru banii care ar fi trebuit să fie în casă a fost de 10%. Adică, la nivelul unui impozit pe venitul din salarii.


„Impozitul de plată suplimentar a fost stabilit în conformitate cu următoarele prevederi legale: la art. 11 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal se prevede (1) La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contribuţii sociale obligatorii, autorităţile fiscale nu pot să nu ia în considerare o tranzacţie care nu are un scop economic, ajustând efectele fiscale ale acesteia, sau pot reîncadra forma unei tranzacţii/activităţi pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei sau activităţii“, se arată în răspunsul transmis de AJFP Dolj, la solicitarea GdS.

Ce „alte venituri” poate impozita Fiscul


La art. 114 din Codul fiscal se precizează că există venituri „din alte surse“ luate în calcul de Fisc. Sunt altele decât veniturile impozabile definite la art 61, lit. a)-h). De asemenea, sunt şi alte venituri în afara celor neimpozabile stabilite de legea fiscală. În ultima categorie intră ajutoare, indemnizaţii pentru incapacitate temporară de lucru şi altele. Asupra acestor venituri nu se poate calcula impozit. La articolul 61 se vorbeşte despre venituri supuse impozitului pe venit. Acestea sunt: venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din chirii, din pensii, din activităţi independente, venituri din activităţi agricole etc. Deci Fiscul poate considera „alte venituri“ acele sume care figurează în registrul de casă al firmei, dar care au fost cheltuite de asociaţi.


Firmele care figurează în registrul de casă cu sume de 100.000 de lei pe care i-au cheltuit patronii (asociaţii) firmei în interes personal, se pot aştepta la verificări din partea Fiscului. Pe lângă controale, se pot aştepta şi la impozit suplimentar pe venit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS