5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAgriculturaVești bune pentru fermieri: Încep plățile APIA pentru avansul din 16 octombrie

Vești bune pentru fermieri: Încep plățile APIA pentru avansul din 16 octombrie

Plățile pentru avansul de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost aprobate în ședința de Guvern din data de 1 octombrie, prin adoptarea Hotărârii privind stabilirea pentru anul 2020 a cuantumului per hectar al plății unice pe suprafață, al plății redistributive și a intervalelor de suprafață pentru care se acordă aceasta, al plății pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, al plății pentru tinerii fermieri și a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine.

„În Campania aferentă anului de cerere 2020 România beneficiază de o alocare financiară pentru plăţile directe acordate fermierilor din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în valoare de 1,94 miliarde de euro şi, ca în fiecare an, suntem pregătiţi să turăm motoarele la maximum pentru ca aceşti bani să ajungă în timp util la fermieri”, a declarat Adrian Pintea, director General APIA, citat într-un comunicat.

Nivelul plăţilor în avans va fi de până la 70% în cazul plăţilor directe şi până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale. Plăţile se fac în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2020 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Au fost stabilite, pentru anul 2020, cuantumurile la hectar ale plăţii unice pe suprafaţă

APIA informează fermierii că, prin Hotărârea de Guvern nr. 819/2020, au fost stabilite, pentru anul 2020, cuantumurile la hectar ale plăţii unice pe suprafaţă, plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă acestea, plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plăţii pentru tinerii fermieri şi ale plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine.

Astfel, fermierii vor primi în acest an 98,7381 euro/hectar prin schema unică de plată pe suprafaţă, suma alocată fiind de 974,93 milioane de euro. Au mai fost aprobate cuantumurile pentru plata redistributivă: 5 euro/hectar pentru cei care deţin între 1 şi 5 hectare, inclusiv, şi 48,1053 euro/hectar pentru fermierii cu 5 şi până la 30 de hectare, inclusiv, iar suma alocată se ridică la 104,16 milioane de euro. Plata pentru înverzire a fost stabilită la 57,8245 euro/ha, cu o sumă totală alocată de 570,95 milioane de euro, iar pentru schema dedicată tinerilor fermieri – 36,6119 euro/ha – respectiv fonduri de 20,54 milioane de euro.

A fost aprobat plafonul aferent plăţii directe

De asemenea, prin actul normativ a fost aprobat plafonul aferent plăţii directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine de 71,3 milioane de euro. Cuantumurile unitare se calculează de către APIA, prin raportarea plafoanelor la efectivul de animale eligibile, după caz. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS