12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAgriculturaFermierii vor primi despăgubiri pentru pierderile provocate de secetă

Fermierii vor primi despăgubiri pentru pierderile provocate de secetă

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat azi, într-o conferinţă de presă, că ministerul pe care îl conduce va aloca fermierilor 850 de milioane lei despăgubiri pentru secetă, scrie agerpres. Această sumă asigură minimum 80% din cuantum, care va fi direcţionat în luna septembrie. Restul banilor vor fi acordaţi fermierilor la rectificarea din octombrie.

„Această rectificare bugetară de săptămâna trecută ne-a permis să alocăm 850 de milioane lei, şi aici vreau să subliniez 850 de milioane lei, nu 300 sau 400 de milioane, cum am văzut în altă parte, 850 de milioane lei pentru secetă, ceea ce, în opinia noastră, asigură minimum 80% din cuantum, pe care o să-l direcţionăm ca despăgubire în luna septembrie, urmând ca restul de 20%, sau mai puţin, cât va rămâne, să fie dat fermierilor la rectificarea din octombrie. Am făcut acest lucru pentru ca să ni se permită ca sume importante să le dirijăm şi către celelalte sectoare din agricultură, şi aici mă refer la sectorul zootehnic. Şi, de altfel, toate programele aflate în derulare să fie finanţate“, a menţionat Oros.

Ministrul Agriculturii a menţionat că astăzi a avut o întâlnire cu liderii celor mai mari asociaţii din agricultură, „pentru a gândi împreună despăgubirile legate de secetă“.

„Astăzi (marţi – n.r.) am avut o întâlnire cu liderii celor mai mari asociaţii din agricultură, pentru a gândi împreună despăgubirile legate de secetă. În ordonanţa de urgenţă pe care noi am comunicat-o Bruxelles-ului, am făcut nişte calcule, care sunt valabile şi vor rămâne valabile, unde se alocă un anumit cuantum pentru fiecare hectar, în funcţie de tipul de cultură: 925 lei pentru grâu şi secară, 805 lei – triticale, 912 lei – orz, 951 lei – orzoaică, 772 lei – ovăz, 1.002 lei – rapiţă“, a spus Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a precizat că la rectificarea bugetară bugetul MADR a fost suplimentat cu 3,445 miliarde lei.

„Aşa cum unii dintre dvs. aţi constatat, bugetul MADR a fost suplimentat cu 3.445.000.000 lei. Ce ne asigură această rectificare? Ne asigură să compensăm cât mai echitabil, cât mai echilibrat, cât mai obiectiv, pierderile înregistrate de toţi actorii din agricultură, atât cei afectaţi direct de secetă, dar şi pierderile înregistrate de alte sectoare care au fost lovite indirect atât de secetă, cum este sectorul zootehnic, dar şi de evoluţia pandemiei Covid-19. Şi aici mă refer la sectorul zootehnic, atât bovine pentru lapte, carne, ovine şi caprine, porc şi pasăre şi apicultură“, a mai spus Oros.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS