13.6 C
Craiova
luni, 25 octombrie, 2021
Știri de ultima orăBani & AfaceriAgriculturaMinistrul agriculturii spune că aproape un milion de hectare sunt afectate de secetă

Ministrul agriculturii spune că aproape un milion de hectare sunt afectate de secetă

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, sâmbătă, că din primele evaluări există aproape un milion de hectare de culturi afectate de secetă în România. Parte din fermieri se gândesc să reînsămânţeze pentru a-şi diminua pierderile.

Aflat, sâmbătă în vizită la societăţi din judeţul Satu Mare pentru a afla modul în care acestea au fost afectate de pandemie, Ministrul Agriculturii a spus că aproape un milion de hectare de culturi sunt afectate de secetă. El a precizat că pe teren se deplasează echipe ale ministerului care verifică situaţia. La finalul lunii va exista o evaluare pentru a şti ce sume trebuie plătite.

„Toţi cei care vor suferi pierderi datorită secetei o să fie despăgubiţi. Nu au mai fost despăgubiţi de multă vreme pentru aceste pierderi provocate de secetă. Din păcate, din cele 2,9 milioane de hectare care au fost însămânţate în toamnă cu grâu, secară, cereale şi rapiţă, până acum, din datele parţiale pe care le avem, se pare că aproape un milion de hectare sunt afectate într-o anumită măsură, de peste 50% grad de afectare”, a precizat Oros.

Ministrul Agriculturii
Ministrul Agriculturii


Acesta a mai precizat:„Vom avea spre finalul lunii o evaluare, să ştim ce sume vor trebui alocate ca să fie despăgubiţi. (…) Din fericire, în ultimele zile a plouat, în următoarele săptămâni va ploua. Fermierii care sunt afectaţi şi culturile care au fost semănate în toamnă, culturile de păioase au fost afectate, se gândesc acum să reînsămânţeze cu culturi care în această perioadă se însămânţează, în general floarea soarelui şi porumb, ca să mai diminueze din pierderi. Noi le-am promis că o să îi despăgubim anul acesta şi vom veni cu alte forme de sprijin ca să treacă mai uşor peste aceste pierderi”, a spus Oros.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Prognoza meteo pentru următoarele zece zile

Meteorologii estimează o vreme rece în următoarele zile, cu...

ȘTIRI GdS