29.4 C
Craiova
miercuri, 5 august, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Agricultura Producătorii de legume, disperaţi: „Prețurile în piețele angro sunt cele mai mici din ultimii 20 de ani“

Producătorii de legume, disperaţi: „Prețurile în piețele angro sunt cele mai mici din ultimii 20 de ani“

Legumicultorii, care în această perioadă au mari probleme cu temperaturile scăzute, dar și cu lipsa accesului la spațiile de vânzare din cauza crizei coronaviruslui, trag un nou semnal de alarmă. În numele unei forme asociative proaspăt înființate trimit către Ministerul Agriculturii un nou apel.

Reprezentanții a șapte forme asociative, inițiatori au grupului de producători „Uniunea Salvați Țăranul Român“, proaspăt înființat, fac un nou apel către Ministerul Agriculturii. În aceste zile, spun producătorii, trăiesc poate cea mai neagră perioadă din ultimii 20 de ani. În piețe se uită lung după cumpărători, la depozite produsele li se cumpără cu prețuri de nimic, iar peste toate, suprafața totală pentru care în România se vor acorda subvenții legumicultorilor, spun aceștia, s-a micșorat considerabil, fără ca cineva să-i fi consultat.

„Producătorii de legume se confruntă în aceste zile cu probleme de o gravitate deosebită. Prețurile în piețele angro sunt cele mai mici din ultimii 20 de ani: 10 legături de ceapă – 1 leu; 10 legături de ridichi – 1 leu; castraveți cornichon 2 lei/kg; salata 0.8-1 leu/buc., iar vânzările sunt infime. Timpul nu se scurge în favoarea producătorilor. Marfa este perisabilă, în solarii/seră îi așteaptă culturi ajunse la maturitate și culturi care trebuie să fie înființate.

Ca și cum nu era destul, peste noapte a venit și zăpada mieilor cu temperaturi de sub 0 grade care înseamnă costuri suplimentare pentru încălzire“, spun fermierii, declarându-se la capătul puterilor.

Plafonul pentru sere și solarii, mult sub cel de anul trecut, acuză fermierii

Producătorii sunt conștienți că este criză în toată lumea, însă reclamă că alte țări europene „se mișcă în sectorul agricol cu o viteză incredibilă“, așa că cer și guvernului român aceeași atitudine.

„În principalul segment, culturi în spații protejate-sere/solarii, prin proiectul de HG s-a stabilit un plafon cu mult sub nivelul anului trecut. Fiecare producător și-a conceput bugetul pentru 2020 luând în calcul și suma de 7.600 euro/ha, nivel practicat atât în anul 2017, 2018 și speram la mărirea plafonului pentru cultura de legume în spații projetate, astfel încât să fie cel puţin la nivelul anului trecut“, spun fermierii, care le adresează guvernanților șase întrebări, așteptând un răspuns grabnic.

Vor să știe dacă sectorul legumicol este o prioritate pentru acest guvern; cine și ce suprafață a notificat Comisiei Europene; de ce a fost redus plafonul alocat sprijinului cuplat în spații protejate; ce subvenții primesc fermierii europeni în sectorul legumicol; ce criterii de acordare există în vederea transpunerii nou adoptatului Cadru temporar pentru ajutoare de stat, în baza căruia fermierii pot beneficia de un ajutor maxim de 100.000 euro/fermă şi 800.000 euro/societate de prelucrare şi comercializare; ce soluții s-au identificat pentru ca producătorii să-și poată recupera parte din pierderile suferite în această perioadă.

Cine semnează apelul

Apelul este semnat de șapte reprezentanți ai unor structuri recunoscute în rândul producătorilor: Claudiu Breazu – reprezentantul Bazinului legumicol Glodeanu Sărat, Buzău; Tudor Dorobanțu, președinte Federația Națională a Sindicatelor Democratice din Agricultură; Roxana Roșculeț, reprezentanta Bazinului legumicol Ialomița; Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt; Aurel Tănase, președintele OIPA Legume și Fructe; Mircea Bujor, președinte Organizația de producători Tomate Com; Horațiu Raicu, Președinte Federația Națională a Lucrătorilor din Agricultură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Condiții noi pentru românii care vor să călătorească în...

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că autorităţile...

ȘTIRI GdS

Câți bani europeni a atras CJ Dolj, prin POR...

Câți bani europeni a atras CJ Doj. Instituția a depus nouă aplicații, în valoare totală de 93 milioane de euro, fonduri nerambursabile.

Râmnicu Vâlcea: Începe reabilitarea străzii Mihai Viteazu

Primăria Râmnicu Vâlcea a anunțat că joi, 6 august, începe reabilitarea străzii Mihai Viteazu, iar traficul va fi restricţionat parţial.

Finanțare europeană pentru reabilitarea Policlinicii pentru Sportivi din Craiova

Reabilitarea Policlinicii pentru Sportivi din Craiova va fi făcută printr-un proiect cu fonduri europene implementat de CJ Dolj.

A provocat un accident în timp ce conducea un...

Un bărbat de 61 de ani, din Maglavid a ajuns la spital după ce a condus fără permis de conducere un moped....

Au început lucrările de reabilitare a unui sens giratoriu...

Au început lucrările de reabilitare a sensului giratoriu de la intersecţia bulevardului Dem Rădulescu cu strada Ostroveni, în cadrul programului ”Lucrări de...

10 medii de 10 la titularizare în Dolj

În Dolj, 10 candidaţi au obţinut nota 10 la concursul de titularizare