6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAgriculturaCe plante exotice încep să cultive doljenii

Ce plante exotice încep să cultive doljenii

-

Din cauza schimbărilor climatice, unele plante exotice care nu s-au cultivat până acum în Dolj încep să îşi facă loc în solurile câtorva fermieri. La început, anumite plante sunt cultivate experimental, la o staţiune de cercetare. După ce se găseşte soiul propice, se trece la cultivarea acelor plante de către fermieri. Se experimentează kaki, fistic, kiwi, măslin, banana nordului şi altele.

Temperaturile tot mai crescute fac posibilă dezvoltarea în solurile din Dolj a unor plante despre care în alţi ani nici nu se punea problema că s-ar putea cultiva în România.

La început, plantele exotice se cultivă la nivel experimental, într-o staţiune de cercetare din judeţ. Apoi, după ce se descoperă soiul propice care se poate dezvolta în solul de pe meleagurile noastre, se poate trece la producţia de masă.

„Ciudăţeniile“ care se cultivă la Dăbuleni

În ultima perioadă, la Dăbuleni s-au cultivat experimental mai multe „ciudăţenii“. Este vorba despre plante exotice care până nu demult nu puteau fi cultivate în această zonă, din cauza temperaturilor scăzute din sezonul rece. Acum, la Dăbuleni se cultivă: banana nordului, kaki, măslin, fistic, curmal chinezesc şi kiwi. Acestea au fost plantate în solurile nisipoase de la Dăbuleni.


Cele mai multe se cultivă pe terenurile Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni. Ioan Gavrilescu, consilier superior în cadrul Direcţiei Agricole Dolj, aflat la emisiunea „Economia Sudului“, de la Radio Sud, a declarat că la Staţiunea de la Dăbuleni se cultivă anumite plante exotice.

„Cercetătorii de la Dăbuleni au înţeles că trebuie să ţină pasul cu schimbările climatice şi să ia în loturile experimentale specii atipice pentru România. Dar, în contextul schimbărilor climatice, întrunesc şi la noi condiţii să se dezvolte. Se cultivă pe loturi experimentale, pentru că trebuie să vezi cum evoluează. Nu e suficient să aduci specia în ţară. În cadrul speciei sunt mai multe soiuri. Trebuie să se vadă ce soi se pretează la solul nostru, la temperaturile de la noi. Aşa a fost şi cu cartoful dulce, adus din Coreea. Iniţial s-a cultivat experimental. Au fost cultivate la Dăbuleni mai multe soiuri de cartof dulce. În cele din urmă, au fost păstrate doar acelea care se pretează şi care dau producţii bune“, a spus Ioan Gavrilescu, la emisiunea „Economia Sudului“ de săptămâna trecută, de la Radio Sud.

El a menţionat că, la ora actuală, staţiunea de la Dăbuleni produce 20 de tone de cartof dulce. „Deja, cartoful dulce a depăşit graniţele staţiunii. În sensul că fermieri din Dăbuleni au preluat ideea şi cultivă specia, pe care o extind în culturile proprii“, a spus Gavrilescu, la Radio Sud.

Iată ce plante exotice se mai cultivă în Dolj, fie şi experimental.

La Dăbuleni se cultivă fistic. Deocamdată, experimental

Ioan Gavrilescu a precizat că o plantă care nu şi-a făcut până acum loc în solul doljenilor este fisticul. „Este o plantă care se pretează la noile condiţii climatice şi este şi foarte bună, din punct de vedere economic. Deocamdată, se cultivă doar experimental, la Staţiunea de Cercetare din Dăbuleni. Eu am vorbit cu ani în urmă despre fistic, la staţiune. Ulterior, doamna directoare a preluat ideea. Acum au mai multe soiuri din această specie în monitorizare. Şi sper ca în câţiva ani să fie preluată de către fermieri, pentru producţie.

Fisticul ar avea cerere nelimitată pe piaţă“, a spus Ioan Gavrilescu la „Economia Sudului“, de la Radio Sud. El a mai spus că fisticul se cultivă, de regulă, în Estul Mării Mediterane. Şi cu un succes deosebit se cultivă în Irak, Iran, Liban, Afganistan. Inspectorul de la Direcţia Agricolă a spus că soiurile de fistic din Iran se pretează la solul românesc. „Sunt soiuri rustice, care rezistă la temperaturi de plus 35 de grade, vara, iar iarna până la -30 sau -35 de grade. Sunt plante perene şi la şase plante feminine, trebuie o plantă masculină pentru polenizare“, a mai adăugat Gavrilescu.

Reprezentanţii Staţiunii au precizat, anul trecut, pentru GdS, că se cultivă în sud şi curmalul chinezesc. Pe lângă speciile enumerate mai sus.


O altă plantă exotică deosebită care se cultivă experimental este kiwi. „Altă plantă interesantă este kiwi. Cu această plantă se experimentează de pe vremea comunismului. Chiar la Institutul de la Valea Călugărească, în urmă cu 35 de ani, kiwi a fost adus de un cercetător interesat de cultura acestor plante exotice. Începuse să dea rezultate bunicele“, a explicat Ioan Gavrilescu la Radio Sud.

Banana Nordului şi măslini, în sudul judeţului

Nisipurile din sudul judeţului dau posibilitatea fermierior să obţină fructe şi legume timpurii. Astfel, o plantă exotică ce şi-a făcut loc printre legumele şi fructele care se cultivă la Dăbuleni este banana nordului. Acest fruct nu seamănă deloc cu o banană, este rotund.
Şi măslinul se cultivă experimental în sudul judeţului. „Măslinul se pretează la solurile noastre. Mai ales pentru că nu mai avem gerurile de altădată. Măslinul nu este pretenţios la precipitaţii. Şi, de ce nu, trebuie să încercăm să cultivăm şi altceva. Tinerii fermieri sunt deschişi către nou şi curioşi“, a explicat Ioan Gavrilescu.

El a menţionat că fermierii mai tineri, mai ales cei care au lucrat în străinătate, sunt dispuşi să pună pe piaţa clienţilor români şi produse noi. Fermierii văd diversitatea plantelor cultivate ca pe o posibilitate de dezvoltare financiară. Ei sunt conştienţi că dacă ar cultiva numai roşii preţurile ar scădea. Dar dacă ar aduce produse noi pe pieţele din zonă, fermierii ar putea avea avantaje economice importante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Patru tineri s-au bătut ziua în amiaza mare pe...

Poliţiştii Secţiei 5 Poliție Craiova au fost sesizați vineri...

ȘTIRI GdS