8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfaceri de succesTop 10 firme cu cele mai mari afaceri

Top 10 firme cu cele mai mari afaceri

Doar două companii din Dolj au depăşit în 2018 o cifră de afaceri de un miliard de lei. O companie activează în industrie şi are mii de angajaţi. Iar altă firmă face bani mulţi din servicii, fără prea mari eforturi. Cea mai mare cifră de afaceri din judeţ a depăşit 2,2 miliarde de euro.

După ce am prezentat cei mai mari 10 angajatori din economia Doljului, astăzi vă prezentăm cele mai mari 10 firme din Dolj, după cifra de afaceri. Datele au fost furnizate, la solicitarea GdS, de Camera de Comerţ şi Industrie Dolj. Din analiza datelor se observă că doar două firme din Dolj au reuşit să depăşească anul trecut o cifră de afaceri de un miliard de lei.

Domeniile de activitate în care activează cele 10 firme sunt diverse. De la producerea de autovehicule, la comerţul cu cereale, cu materiale de construcţii, cu băuturi alcoolice. În top mai sunt firme care activează în industrie, respectiv produc generatoare de mare putere şi tâmplărie PVC.

Ford, cea mai mare cifră de afaceri din judeţ

Nu mai este o surpriză că producătorul auto din Craiova realizează cea mai mare cifră de afaceri din judeţ, la fel ca în 2017. În 2018, Ford a înregistrat o cifră de afaceri de 10,55 miliarde de lei. Exprimată în euro, cifra de afaceri realizată de Ford la Craiova depăşeşte 2,2 miliarde de euro.


Anul trecut, Ford a produs la Craiova mini-SUV-ul EcoSport, care se fabrică şi în acest moment în uzină, precum şi motoare. Potrivit datelor preluate de pe un site care arată vânzările reale de maşini la nivel european, Ford a vândut în 2018, în Europa, 110.574 de maşini EcoSport. La un preţ estimativ de 15.000 de euro pe unitate, numai din vânzarea de EcoSport în Europa Ford ar fi încasat peste 1,6 miliarde de lei. Fabrica a produs la Craiova şi motorul EcoBoost de 1.0 litri.


Pe locul doi în topul firmelor cu cea mai mare cifră de afaceri se află o firmă care face foarte uşor afaceri în sudul ţării. Afacerile CEZ Vânzare au fost de 1,63 miliarde de lei. Distribuţie Energie Oltenia se află pe locul al treilea, cu o cifră de afaceri de 767 de milioane de lei.

În top mai sunt firme din agricultură, industrie, distribuţie

Pe locul patru pe judeţ, după cifra de afaceri realizată în 2018, se situează Cerealcom Dolj – o firmă cu afaceri în domeniul agriculturii. Mai exact, în domeniul comerţului cu ridicata al cerealelor, seminţelor şi altor produse pentru agricultură. Cerealcom a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 677 milioane de lei.


A cincea cifră de afaceri, ca valoare, a fost înregistrată în Dolj de Cummins Generator Technologies România SA. Cummins produce la Craiova generatoare de mare putere. Cea mai mare parte a producţiei ajunge la export. Afacerile firmei în Dolj s-au ridicat anul trecut la 634 de milioane de lei.


Producătorul de tâmplărie PVC Casa Noastră SRL este în top 10 firme din Dolj după cifra de afaceri şi se situează pe locul şase. Casa noastră a realizat anult trecut o cifră de afaceri de 303 milioane de lei.


În distribuţie sunt rulaje mari. Nitela Impex SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 212 milioane de lei anul trecut. Firma distribuie băuturi alcoolice şi nu numai şi are arie de acoperire la nivel regional.

Furnizor al Ford, în top, după cifra de afaceri

Atunci când Ford produce la Craiova, se dezvoltă şi afacerile furnizorilor de componente de pe platforma industrială de Est a urbei. Un furnizor aflat pe platforma industrială a Ford, Magna Exteriors, se află în topul după cifra de afaceri. Activitatea principală a Magna Exteriors este „Fabricarea altor produse din material plastic“.

Firma produce bara de protecţie pentru maşinile Ford fabricate la Craiova. Cifra de afaceri a furnizorului Ford este de 207 milioane de lei.


MITLIV Exim, o firmă cu activitate în comerţul cu materiale de construcţii, a avut afaceri bune anul trecut. Cifra de afaceri a firmei a ajuns la 199 milioane de lei. Ocupă locul nouă pe judeţ.
Pe locul 10 se situează Dumagaz Transport, cu o cifră de afaceri de 166 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS