16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlgele de la Marea Neagră, aur pentru România?

Algele de la Marea Neagră, aur pentru România?

Cercetătorii de la Institutul Naţional „Grigore Antipa“ spun că patru dintre cele şase tipuri de alge din Marea Neagră sunt comestibile. Acestea pot fi folosite în industria cosmeticelor şi a medicamentelor, dar sunt lăsate să putrezească pe plajă.

Specialiştii de la Institutul Naţional „Grigore Antipa” susţin că algele din Marea Neagră ar aduce profituri mari dacă ar fi recoltate şi procesate şi nu aruncate la gunoi, potrivit stirileprotv.ro.
„Algele conţin valori nutritive importante, săruri, azot şi fosfor, precum şi componente active care unele dintre ele pot fi extrase şi utilizate în industria farmaceutică. Agarul este o componentă folosită în industria farmaceutică. În multe locuri din lume este folosită ca îngrăşământ în agricultură“, afirmă Simion Nicolae, directorul Institutului „Grigore Antipa“ Constanţa.

Fertilizator bio preparat din alge

Două dintre algele din Marea Neagră ar putea fi transformate şi în îngrăşământ pentru culturile agricole, spun cercetătorii din Constanţa. Aceştia au obţinut chiar şi un brevet pentru un nou tip de fertilizator bio preparat din ele.
„Am primit finanţare pentru un proiect de valorificare a masei algale de la Marea Neagră pentru domeniul farmaceutic şi agricol, în speţă pentru obţinerea de fertilizatori şi regeneratori, preparate farmaceutice topice de uz extrem de tip creme, unguente“, precizează Tincuţa Negreanu, profesor universitar. Îngrăşământul ecologic obţinut din alge nu este încă folosit în agricultura de la noi. În schimb, în restaurantele cu specific mediteranean şi asiatic, algele marine se regăsesc frecvent în preparate. Toate sunt aduse, însă, din import.

În România au fost colectate, anul acesta, 9.000 de tone de alge

Germania procesează anual 150.000 de tone de alge marine. O parte din cantitate este folosită în industria farmaceutică şi în agricultură. Afacerea este estimată la aproape o jumătate de miliard de euro. În România, în schimb, anul acesta au fost colectate doar 9.000 de tone.
„Anual se strâng mari cantităţi de alge marine de către cei de la Apele Romane. Acestea sunt duse la groapa de gunoi. Ele ar putea fi folosite în industria farmaceutică, în agricultură, dar, în primul rând, trebuie stabilit cadrul legal pentru a putea să le comercializăm, să le valorificăm“, precizează Sorin Mănăilă, preşedintele Federaţiei ROPESCADOR.

SursaPRO TV

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS