24.5 C
Craiova
luni, 28 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum au salvat prosumatorii România de blackout în zilele caniculare

Cum au salvat prosumatorii România de blackout în zilele caniculare

În plin val de caniculă, cu temperaturi care depășesc 40 de grade în zeci de localități, România rămâne alimentată cu energie fără întreruperi. Fără aportul hidrocentralelor – afectate de secetă severă – și cu producția națională sub nivelul cererii în orele de vârf, țara evită blackoutul datorită unui nou actor-cheie: prosumatorii.

Soarele ține luminile aprinse

Pe o piață tot mai volatilă, cei aproximativ 230.000 de prosumatori – persoane fizice și juridice care produc energie din surse regenerabile și o injectează în rețea – au devenit esențiali pentru stabilitatea energetică a „Într-o Românie însorită, la orele amiezii, prosumatorii injectează în rețele locale energie cât centrala nucleară de la Cernavodă”, spun reprezentanții Asociației Prosumatorilor de Energie (APCE).
Acest aport este vital, mai ales în contextul în care Hidroelectrica – considerată „perla coroanei” – asigură în zilele secetoase doar 800 MW, adică 13% din consumul național.

Fără blackout datorită vecinilor

Energia produsă de prosumatori este consumată instantaneu de utilizatorii din vecinătate, fără a mai fi nevoie de transport pe distanțe lungi sau de echilibrare complexă prin Transelectrica. Astfel, în mod indirect, prosumatorii previn suprasolicitarea rețelei naționale, un risc major în zilele cu temperaturi extreme și consum intens.
În 2024, aceștia au acoperit 10% din consumul casnic, iar în 2025 se estimează că vor depăși 20%. Cu o putere instalată cumulată de 2.700 MW, prosumatorii au devenit un adevărat „colac de salvare” energetic.

Bulgaria, un model pe care România îl ignoră

În timp ce România se luptă să atingă 1.500 MW din parcuri fotovoltaice, Bulgaria – de trei ori mai mică – produce aproape 4.000 MW la prânz și exportă constant energie, inclusiv către România. Țara vecină dispune și de excedent nuclear și termic în afara orelor de vârf.
„Poate ar fi momentul ca personalul Ministerului Energiei și al ANRE să facă stagii de specializare în Bulgaria. Sau, mai bine, să vină specialiști bulgari să lucreze aici, măcar pentru câteva luni. De preferat, permanent”, sugerează ironic Dan Pîrșan, președintele APCE.

Taxe pentru servicii neprestate

Paradoxal, deși energia produsă local nu tranzitează rețelele naționale, toți consumatorii plătesc tariful de transport către Transelectrica, chiar și pentru energia produsă și consumată la nivel local. Această situație generează un cost artificial estimat la 18 milioane de euro în 2024, cu perspectiva de a ajunge la 30 de milioane în 2025.
Plăți întârziate, pierderi colosale
Pe lângă contribuția neplătită la sistem, prosumatorii se confruntă și cu o problemă gravă: energia livrată este plătită de furnizori cu întârzieri de peste doi ani. În practică, acest mecanism oferă furnizorilor o „linie de credit” gratuită de peste 120 de milioane de euro anual – un abuz reglementar fără precedent în UE.

Concluzie

Într-un sistem energetic fragil, în care producția internă nu mai poate ține pasul cu cererea, prosumatorii asigură o parte esențială din echilibru. Ei reduc presiunea pe rețele, scad nevoia de importuri și contribuie la securitatea energetică națională. Cu toate acestea, sunt injust tratați de autorități și furnizori, iar sistemul actual riscă să descurajeze extinderea unei soluții care a demonstrat că funcționează.

Citeşte şi: (VIDEO) Fără permis, băut și drogat, arestat după o urmărire în Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS