17 C
Craiova
sâmbătă, 5 octombrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe se va întâmpla cu preţul asigurărilor RCA în 2025?

Ce se va întâmpla cu preţul asigurărilor RCA în 2025?

În prezent, preţul asigurărilor RCA este plafonat până la data de 30 septembrie 2024, dar ce se va întâmpla la anul?

Toată lumea se întreabă dacă se va scumpi din nou asigurarea obligatorie sau dacă sunt adevărate unele zvonuri potrivit cărora preţul va scădea cu 5% (lucru destul de greu de crezut având în vedere contextul economic actual şi inflaţia).

Ministerul Finanţelor a plafonat preţul la RCA ieftin până în septembrie

La propunerea MF, Guvernul a decis să mai prelungească plafonarea aceasta care era în vigoare în iunie 2024, cu încă 3 luni. Ministerul a avut în vedere durata de aplicare a tarifelor de primă maxime pentru poliţa obligatorie din 28.02.2023.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului, tarifele de poliţă maximă s-au decis la nivelul propriilor tarife practicate de către fiecare companie asiguratoare la 28.02.2023, care se pot ajusta cu maxim 6.8% şi au o valabilitate de 3 luni din momentul intrării în vigoare a proiectului de lege. Potrivit Romasig.ro, această plafonare a preturilor a avut loc în urma propunerii sale de către ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară).

Preţurile asigurărilor RCA s-au triplat în doar 3 ani

Cei care au început să utilizeze calculatorul RCA, dar şi cei care au preferat varianta de a nu face simularea pentru verificarea sumelor de plată, au putut observa ca de-a lungul a 3 ani de zile, a existat un salt uriaș al costurilor, acestea ajungând să fie mai mari de 3 ori şi chiar de 4 ori în anumite cazuri. Din păcate, analiştii spun că organismele responsabile nu mai iau în considerare legătura dintre puterea de cumpărare a românilor cu salariul mediu pe economie.

Există mai multe motive care determină o creştere atât de fulminantă a poliţelor RCA

Unul din motive ar fi că există din ce în ce mai multe maşini pe drumurile publice. Prin urmare, au loc mai multe accidente.

Un alt motiv ar fi starea de degradare a maşinilor folosite de români – se pare că 80% din maşinile de la noi din ţară sunt mai vechi de 10 ani. În realitate, ţara noastră urmăreşte cumva trendul internaţional în domeniu. Cu cât o maşină are mai mulţi ani la activ şi produce o cantitate mai mare de poluare, cu atât asigurarea pentru ea este mai scumpă. Gestul e un fel de presiune care se pune pe şoferii care au maşini cu motoare mai poluante, pentru a le schimba cu unele electrice, mai noi şi mai ecologice.

Şi nu doar faptul că românii folosesc maşini foarte vechi, dar şi infrastructura proastă are rolul său în creșterea prețurilor asigurarilor RCA. Din cauza problemelor de infrastructură, numărul accidentelor a crescut.

În aceste condiţii, mulţi se întreabă totuşi cât de eficiente din punct de vedere economic mai sunt valorile tarifelor de referinţă la RCA.

De la anul, poliţele RCA ar putea fi mai scumpe cu 30%

Pe măsură ce se apropie sfârşitul anului, se demontează tot mai mult zvonurile conform cărora RCA-ul ar putea scădea în 2025. Şi nu doar atât, dar, analiştii vin acum cu un scenariu şi mai sumbru, estimând că preţurile vor creşte chiar şi cu 30%.

Luna aceasta urmează şi liberalizarea preţurilor RCA, precum şi de-plafonarea tarifelor stabilită în iunie. Rămâne de văzut ce va urma, deşi cel mai probabil va exista din nou o scumpire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS