16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSe încheie lucrările la apă şi canalizare în Scaeşti. Ce alte investiţii urmează

Se încheie lucrările la apă şi canalizare în Scaeşti. Ce alte investiţii urmează

Până în vară, în comuna Scaeşti se vor finaliza lucrările pentru modernizarea infrastructurii de apa potabilă şi înfiinţarea reţelei de canalizare. Proiectul este realizat în proporţie de 99%, iar primarul Mihaela Mateescu spune că la 1 iulie ar urma să fie făcută recepţia. Investiţia este una de mare amploare, valoarea ridicându-se la peste 36 milioane lei, fonduri obţinute prin PNDL II.

Proiecte pentru educaţie şi sănătate, cu fonduri PNRR

În comună sunt în desfăşurare numeroase alte proiecte cu bani obţinuţi din fonduri guvernamentale, iar primăria pregăteşte documentaţia pentru licitaţie şi pentru proiecte prin PNRR. Scopul este clar, transmite Mihaela Mateescu: obţinerea cât mai multor finanţări pentru a continua dezvoltarea localităţii.

“Chiar în această perioadă, pregătim documentaţia pentru două proiecte importante prin PNRR, pentru educaţie şi sănătate. Unul dintre proiecte vizează dotarea cu mobilier, material didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a unităţilor conexe şi se ridică la valoarea de aproape 570.000 lei. Al doilea proiect prin PNRR are o valoare de peste 1,5 milioane lei, bani care vor merge către înfiinţarea unui centru comunitar integrat, care va aduce numeroase beneficii locuitorilor din Scaeşti”, a anunţat primarul comunei.

Revenind la proiectele cu fonduri de la Guvern, Scaeştiul a profitat din plin de oportunităţile deschise de programe precum Anghel Saligny sau de proiectele finanţate de CNI şi alte autorităţi pentru a se moderniza. Primăria a obţinut 9 milioane de lei prin Anghel Saligny pentru modernizarea drumurilor, astfel că până în toamna acestui an uliţele din Scaeşti şi din satul Valea lui Pătru vor fi asfaltate.

Alte 3,8 milioane de lei au fost atrase de la Compania Naţională de Investiţii pentru construirea unui cămin cultural la standarde occidentale, care va fi gata la finalul anului viitor.

O altă investiţie importantă a fost în modernizarea şi extinderea Şcolii Gimnaziale Scaeşti, cu bani proveniţi de la Agenţia Fondului de Mediu şi bugetul local. “A fost dat ordinul de începere a lucrărilor şi termenul de finalizare este 31 decembrie 2025. Este un proiect în valoare de 2,5 milioane de lei”, a spus primarul Mihaela Mateescu.

Primarul vrea independenţă energetică, gaze şi străzi asfaltate

În continuare, Mihaela Mateescu îşi propune continuarea modernizării drumurilor, prin asfaltarea a alţi 10 kilometri în comuna Scaeşti cât şi a dumurilor agricole.

Un proiect aflat deja în evaluare la Agenţia Fondului de Mediu propune înfiinţarea capacităţi de producere a energiei electrice pentru autoconsum, iar un alt proiect în evaluare este legat de susţinerea antreprenoriatului.

“Ne mai dorim amenajarea unui teren de sport în Scaeşti, avem studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic realizate. O altă prioritate este aducţiunea de gaze naturale în comună, ne aflăm pe lista de sinteză şi sperăm să venim cu veşti bune cât mai curând în acest sens. Totodată, ne-am propus Elaborarea Planului Urbanistic General (P.U.G.) al comunei Scaeşti și al Regulamentului Local de Urbanism (R.L.U.), cu bani de la bugetul de stat, în parteneriat cu Consiliul Judeţean. Continuăm să atragem finanţări oriunde găsim oportunităţi”, a precizat primarul Mihaela Mateescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS