18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDin acest an, Cerăt va avea apă și canalizare. Urmează gazele

Din acest an, Cerăt va avea apă și canalizare. Urmează gazele

Comuna Cerăt se aliniază tendințelor de modernizare a zonelor rurale într-un ritm accelerat. Din vară, locuitorii se vor putea racorda la rețeaua de canalizare, iar Primăria a obținut finanțare pentru introducerea rețelei de gaze.
Printr-un proiect cu fonduri de la guvern, străzile neasfaltate vor fi modernizate și vor îmbunătăți considerabil condițiile de acces.

Pe lângă infrastructura atât de importantă, administrația s-a aplecat și asupra tinerei generații. Din luna noiembrie, în localitate a fost inaugurat un Cămin Cultural la standarde înalte, unde se desfășoară mai multe activități, în special pentru copii, iar primarul Ionuț Barbu a anunțat că se fac demersuri și pentru înființarea unui ansamblu de dansuri populare format din elevii din comună.

Căminul Cultural, o bucurie pentru toată comunitatea

În 2019, Primăria Cerăt a depus un proiect pentru construirea unui cămin cultural la Compania Națională de Investiții, iar în 2020 a fost aprobată finanțarea. Construcția a început în 2021 și a fost finalizată anul trecut, în luna noiembrie, când a avut loc și recepția lucrărilor.

„Este o investiție în valoare de 4 milioane lei. Cofinanțarea primăriei a fost de 600.000 lei. Din noiembrie am început să folosim clădirea, care are 260 de locuri și 8 locuri pentru persoane cu dizabilități”, a menționat primarul.
În incinta Căminului Cultural funcționează și biblioteca din localitate, iar aceasta a fost și dotată cu sală de tip Biblionet, cu acces multimedia.

Copiii din Cerăt s-au putut bucura deja de activități în urma deschiderii spațiului, precum o piesă de teatru pentru cei mici și mult așteptata serbare de sărbători. „Am reușit, iată, după câțiva ani buni, să redăm comunității bucuria serbărilor de iarnă. Iar în această vară tot la Căminul Cultural va fi organizată și serbarea de final de an, cu premierea elevilor”, a mai spus Ionuț Barbu.

Ionuţ Barbu, primarul comunei Cerăt

Ansamblu de dansuri pentru copii

Tot pentru tânăra generație, Primăria Cerăt intenționează să înființeze un ansamblu de dansuri populare și a luat deja legătura cu un coregraf din Craiova pentru acest proiect.
„Este un proiect la care și-a adus aportul și profesorul Greblă, care este un mare pasionat de muzică și care, alături de un coregraf de la Ansamblul Maria Tănase, va coordona această activitate, pentru a face selecția copiilor și pentru a crea acest grup cu copiii noștri, de la școală”.

Se asfaltează străzile

În ceea ce privește infrastructura, Primăria Cerăt a obținut finanțare prin Programul Național de Investiții pentru asfaltarea străzilor din localitate și aproape toate cele care au rămas neasfaltate au fost incluse în proiect. Este vorba despre aproape 9 kilometri de drumuri.

„S-au montat bordurile, s-a făcut accesul către proprietăți, s-au realizat săpăturile, balastarea, a fost depusă piatra spartă, urmând ca în perioada următoare să se așeze primul strat de asfalt pe o parte din străzi. E un proiect care va duce considerabil la îmbunătățirea condițiilor din comună”, a precizat primarul comunei Cerăt.

În tot acest timp, administrația lucrează și la proiectul de apă și canalizare, finanțat de Compania de Apă Oltenia. În luna iunie se vor finaliza lucrările la canalizare. De săptămâna trecută a început și forarea puțurilor pentru apă. Rețeaua de apă a fost introdusă, iar în cele ce urmează va fi construită stația de gospodărire a apelor. „Undeva în august, eu zic că vom reuși să dăm drumul și la rețeaua de apă”.

Urmează introducerea rețelei de gaze naturale

Un proiect foarte important pentru Cerăt este includerea în Programul Anghel Saligny pentru introducerea unei rețele de gaze naturale. Comuna a obținut finanțarea și, în acest moment, se află în faza de avizare a documentației.

„Toate aceste proiecte, în momentul în care se vor finaliza, vor avea un impact semnificativ asupra comunei noastre și în continuare vom depune toate eforturile pentru a atrage fonduri, pentru a realiza proiecte și pentru a îmbunătăți nivelul de trai și pentru a dezvolta localitatea”, a transmis primarul Ionuț Barbu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS