15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIsărescu, dezlănţuit: Suntem ultimii din Europa

Isărescu, dezlănţuit: Suntem ultimii din Europa

România are un nivel scăzut de intermediere financiară, fiind cel mai redus din Europa, potrivit declarațiilor guvernatorului BNR – Mugur Isărescu.

„Cineva ar putea să spună așa: E mai bine, nu avem riscuri. Dacă nu dai credite, nu ai risc, nu? Stăm liniștiți din punctul ăsta de vedere… nu-i chiar așa”, a spus Isărescu.

El a precizat că în bănci sunt economii.

„Deocamdată îi folosește deficitul bugetar. Eu știu dacă e bine? Să discutăm. Deci nu-i așa. Este o întrebare grea. Chiar suntem ultimii din Europa. Nu avem nevoie de dezvoltare, de bani. Întreprinderile românești nu au nevoie de bani?”, s-a întrebat Guvernatorul, potrivit HotNews.ro.

„Poate că nu au nevoie. Poate au găsit alte surse de finanțare. Dacă au altele, care sunt ele? Unde trăiesc ele? E mai brează România la nivelul situație întreprinderilor? O parte din economie formată din societăți multinaționale, societăți mari, se finanțează direct din exterior. Dacă capitalul românesc este jumătate raportarea credite / PIB nu trebuie făcut pe tot PIB-ul. Trebuie făcută pe jumătate de PIB. Nu știm care este ponderea sectorului privat pur românesc și așa mai departe”, a explicat Isărescu.

Datoria privată a României este foarte mare

În ceea ce privește datoria externă a României, el a precizat că datoria privată este foarte mare.

„În loc să se împrumute intern și să avem o intermediere financiară mai mare, avem împrumuturi din exterior care apar în statistică în datoria privată. Poate e o explicație”, a spus el.

De asemenea, a atras atenția că o bună parte din firmele românești sunt subcapitalizate sau chiar cu capitaluri negative.

„Păi cum să obțină ei credite? Apare întrebarea: Cum trăiesc? E o întrebare grea. Cineva vine la mine: Da ce te deranjează domnu guvernator? Foarte bine că trăiesc. Angajează forță de muncă, plătesc niște salarii. Probabil că mai plătesc și niște impozite. Dacă nu au capital, cum de plătesc impozite? E un subiect deschis pentru dezbatere“, a mai afirmat oficialul BNR.

„Dacă un bancher dă un credit unei societăţi cu capital negativ, nu e chiar penal, dar nici departe“

El a mai declarat că dacă un bancher dă credit unei societăţi cu capital negativ “nu e chiar penal, dar nici departe”.

“Haideţi, domnule guvernator, că băncile astea din România suflă şi în iaurt. Păi, ce să facă domnu’, i-am spus. Dacă un bancher dă un credit unei societăţi cu capital negativ, nu e chiar penal, dar nici departe. Înseamnă că dă bani cuiva care ştie de la început că nu are de unde să dea înapoi, nu are nicio garanţie. Dar au şi ei dreptate, cei care zic despre prietenii noştri, bancherii comerciali. (…)  Dacă dai credite numai cu garanţii imobiliare şi nu reuşeşti să îţi creezi o echipă care să finanţeze businessul, garanţie mai bună decât un business care să fie fluid, nu prea poţi să găseşti. Pentru credit pe bază de analiză bilanţieră şi în baza planurilor de afaceri trebuie şi expertiză, trebuie şi încredere. Încrederea este esenţială în sectorul bancar. Altfel, vine direcţia noastră de supraveghere şi îl trage de urechi. Pe ce bază ai dat creditul ăsta, mai ales dacă el devine neperformant”, a mai declarat guvernatorul BNR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS