5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDolj: Cu cât au crescut salariile nete după pandemie

Dolj: Cu cât au crescut salariile nete după pandemie

Salariile nete ale angajaților din Dolj au crescut cu 219 lei în 2022, comparativ cu aceeași luna analizată din anul trecut sau nu au crescut deloc. Ba chiar unele salarii au scăzut, raportate la lunile precedente față de care s-a perfectat statistică. În analiză au fost luate în calcul atât salariile bugetarilor, cât și cele ale persoanelor din mediul privat.

În condițiile unei inflații formate din două cifre, salariile doljenilor au crescut în acest an față de perioada pandemică. Potrivit datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică Dolj, câstigul salarial mediu net în februarie 2022 era de 3.229 de lei de persoană. Salariul net înregistrat anul acesta pe Dolj este mai mare decât cel de anul trecut cu 219 lei.

Astfel, în februarie 2021, în plină pandemie, salariul mediu net pe Dolj a fost de 3.010 lei de persoană.
Din păcate, datele statistice nu ne pot arata o situație “la zi”a salariilor, exact în perioada în care inflația a crescut spectaculos, ci au o întârziere de câteva luni.

Salariile din februarie, mai mici decât în ianuarie

Chiar dacă a crescut câștigul salarial mediu net în februarie față de aceeași lună a anului trecut, față de luna anterioară analizată, salariile nete au fost în scădere. Astfel, în ianuarie 2022, câștigul salarial mediu net în Dolj a fost de 3.251 de lei. Astfel, în februarie salariul net a fost mai mic cu 22 de lei decât ianuarie. Și în decembrie 2021 au fost salarii mai mari decât în februarie.

Câștigul salarial mediu net în decembrie a fost de 3.291 de lei, conform Statisticii. Un calcul matematic simplu ne arată că în februarie, doljenii au câștigat, în medie, mai puțin cu 62 de lei decât la finele anului trecut. O explicație ar putea fi aceea că în decembrie se mai primesc prime și bonusuri, de regulă. Ceea ce face ca media salarială să fie mai mare decât în alte luni ale anului.

În ce domenii s-au încasat cele mai mici și cele mai mari salarii

Revenim la datele statistice din luna februarie, când salariul mediu net a fost de 3.229 de lei. Cele mai mici salarii nete au fost înregistrate în agricultură, silvicultură și pescuit, respectiv 2.673 de lei de persoană.

În industrie și construcții salariul a fost mai mare, de 3.030 lei. Cele mai mari salarii au fost înregistrate în domeniul serviciilor, respectiv 3.372 de lei. Salariile din acest sector sunt mai mari decât media pe județ. In acest segment sunt inclusi si bugetarii, cu exceptia persoanalului din armata si servicii asimilate.

Pensia medie, în creștere, în perioada pandemiei

Datele privind oensia medie pe județ sunt valabile la nivelul trimestrului IV al anului 2021. În acea perioadă, pensia medie în Dolj a fost de 1.529 de lei. În creștere față de trimestrul IV al anului 2020, când fusese de 1.505 lei. Pensia medie a urcat în ianuarie, dar datele Statistice pe acest segment se centralizează mai lent și sunt prezentate cu întârziere fata de momentul colectarii.


La nivelul Doljului, la 1 ianuarie 2022, mai erau în plată 146.600 de pensionari. Numarul lor a fost în scădere față de începutul anului 2021, când trăiau în Dolj 148.131 de pensionari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS