22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSpecialiștii centrului Speranța: Controlul bolilor venoase cronice, susținut de ecografia Doppler

Specialiștii centrului Speranța: Controlul bolilor venoase cronice, susținut de ecografia Doppler

Bolile venoase cronice sunt afecțiuni care implică funcționarea deficientă a sistemului venos. Venele varicoase (varice) sunt cele mai cunoscute astfel de anomalii, pentru că au prevalență ridicată: afectează un mare procent al populației la nivel global.

Ecografia Doppler, utilă pentru stabilirea unui tratament adecvat

Unele studii spun că minim 25% din oameni suferă, într-un anumit grad, de această afecțiune, iar altele vorbesc chiar de peste 50%.

„Cert este că riscul apariției venelor varicoase este în creștere odată cu schimbările intervenite în modul nostru de viață, mult mai sedentar în acest secol față de trecut, și odată cu creșterea numărului de persoane care suferă de obezitate”, spune dr. Radu Popa, unul dintre medicii cu competențe în ecografia vasculară de la Centrul Speranța.
Riscul de varice crește din cauza sedentarismului, a obezităţii, dar şi a meseriilor care presupun stat în picioare. De asemenea, sportul intens, băile fierbinţi, epilarea cu ceară fierbinte, fumatul, excesul de alcool şi anticoncepţionalele cresc riscul de a face varice. Dilatarea venelor aduce cu sine neplăceri precum senzaţia de picior greu, durerile, furnicăturile şi chiar sângerările.

„Important este să știm că, înainte de planificarea tratamentului la toți pacienții cu varice, este foarte utilă o ecografie Doppler, care ajută la identificarea exactă a fluxului venos și stabilirea unui tratament adecvat”, transmite dr. Adrian Coandă, medic cu competențe în ecografia vasculară în cadrul clinicii Speranţa.

O investigație accesibilă și nedureroasă

O altă afecțiune care ar trebui monitorizată prin ecografii vasculare Doppler este insuficiența venoasă cronică (IVC). Ea poate apărea în urma agravării venelor varicoase, dar și în lipsa varicelor, și este cauzată de incapacitatea venelor de a transporta sângele din membre spre inimă. Sângele se acumulează în venele superficiale și profunde din picioare. IVC duce la umflarea gambelor, a gleznelor și, în forme severe, la ulcere venoase.
Ecografia Doppler vasculară este o metodă esențială pentru evaluarea pacienților cu diverse forme de insuficiență venoasă superficială, dar și pentru depistarea bolii arteriale periferice, ateromatozei carotidiene sau aortice sau chiar pentru depistarea eventualelor tumori vasculare.

La Clinica Speranța, investigațiile Doppler se fac cu un echipament de ultimă generație, de înaltă precizie, care oferă cele mai detaliate informații privind starea pacientului, de către o echipă de medici cu competențe și experiență în ecografia vasculară. „Este un examen imagistic accesibil, nedureros, neiradiant și extrem de valoros prin informațiile pe care ni le oferă”, precizează dr. Radu Popa.

Clinica Speranța se află pe Strada Înfrățirii 16, iar programările se pot face la telefon 0771 493 887.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS