10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDispozitive smart de mare ajutor în casă pe timp de iarnă

Dispozitive smart de mare ajutor în casă pe timp de iarnă

Iarna este mai călduroasă într-o casă inteligentă! De ce? Pentru că aceasta dispune de echipamente smart, concepute special pentru a asigura confort şi eficienţă maximă, astfel că temperaturile dorite se obţin mai uşor, fără un consum mare de energie. Soluţiile inteligente se pot implementa şi în locuinţele clasice. Cele mai indicate gadgeturi pentru o iarnă petrecută într-un confort deplin sunt următoarele:

Termostatul inteligent – facturi mai mici

Regulatorul de temperatură este cel care opreşte şi porneşte centrala termică, fiind util pentru automatizare casa. Rolul său este de a asigura o temperatură optimă în locuinţă, fie că este apartament sau vilă. Principiul de funcţionare presupune monitorizarea temperaturii, iar dacă aceasta scade sub valoarea setată, va fi pornită centrala.

Un termostat WiFi este necesar atât când membrii familiei sunt acasă, dar şi când se întorc de la serviciu sau de la şcoală şi găsesc temperatura dorită în casă, fie că este miezul verii sau al iernii.

De regulă, termostatele inteligente se conectează printr-un cablu la centrală şi trebuie alimentate cu curent electric. Afişajul digital şi posibilitatea controlării termostatului de la distanţă, printr-o aplicaţie instalată pe telefon, sunt doar două dintre avantajele acestui dispozitiv.

Unele termostate pot fi utilizate pentru orice tip de încălzire (cu radiatoare, prin pardoseală, prin dispozitive electrice). În plus, sistemul mai este folosit şi datorită faptului că aduce economii la facturi, datorită tehnologiei utilizate.

Recuperatoarele de căldură – aer proaspăt şi cald

Un recuperator de căldură este un sistem de ventilaţie care are un flux dublu – de admisie şi de evacuare a aerului. Procesul se desfăşoară simultan, fără să fie amestecate fluxurile de aer. Un astfel de sistem este perfect pentru eliminarea aerului contaminat cu praf, dioxid de carbon şi fum şi înlocuirea să cu aer curat de afară.

Recuperatoarele pot fi integrate în sistemele HVAC sau pot fi folosite de sine stătător. Periodic, necesită înlocuirea filtrelor şi mentenanţa. Ele funcţionează conform setărilor din panoul de comandă:

  • pe modul vara – schimburi de aer, introducere şi evacuare cu transfer termic;
  • pe modul iarna – presupune setarea unei temperaturi dorite, iar ventilatoarele vor porni în acelaşi timp cu bateria electrică.

Schimbătorul de căldură din recuperator face ca energia aerului evacuat să fie cedată în mare parte către aerul proaspăt, astfel că aerul care intră în casa iarna este nu doar proaspăt, ci şi cald.

Întrerupătoare inteligente

După cum se ştie, în timpul iernii consumul de curent electric este mai mare, având în vedere că se întunecă mai devreme şi, deci, becurile stau mai mult timp aprinse. Pentru a economisi, dar şi pentru un plus de confort se poate opta pentru întrerupatoare inteligente, care se instalează în locul celor clasice, dar care oferă funcţii suplimentare.

Sunt dotate, de regulă, cu un buton multifuncţional, cu touch sau cu ecran LCD şi pot fi controlate prin aplicaţie sau prin voce. Se conectează la reţeaua WiFi, sunt moderne şi cu un design atractiv. În plus, de la un întrerupător se pot controla mai multe becuri.

În concluzie, iarna, când este nevoie de mai multă lumină şi căldură în casă, se impune instalarea unor dispozitive inteligente, moderne, care să aducă un plus de confort, dar şi facturi mai mici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS