5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSuma datorată la Sănătate crește din ianuarie, pentru cei fără venituri

Suma datorată la Sănătate crește din ianuarie, pentru cei fără venituri

Persoanele care nu au venituri dar vor să aibă asigurare voluntară de sănătate vor plăti CASS mai mare către stat de la 1 ianuarie 2022. Creșterea sumei datorate la CASS survine ca urmare a majorării salariului minim pe economie.

În contextul pandemic, sunt tot mai multe persoane care doresc să fie asigurate la sănătate, în ciuda faptului că nu au venituri declarate. Însă, din 2022 nu doar persoanele cu salariul minim pe economie vor plăti mai mulți bani la sănătate, ci și persoanele care nu au deloc venituri și care vor să se asigure.


Persoanele care nu au venituri declarate la stat, dar care doresc să încheie asigurare voluntară de sănătate cu statul român vor trebui să plătească mai mulți bani, de la începutul anului viitor. Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) pentru cei fără venituri se raportează la salariul minim brut pe economie. Când acesta crește, cresc și sumele datorate de cei care vor să fie asigurați.
Iată cu cât va crește suma datorată la CASS din ianuarie 2022, pentru cei fără venituri în acte.

Asigurarea voluntară anuală de sănătate reprezintă 10% din 6 salarii minime brute

Potrivit legislației fiscale în vigoare, persoanele fără venituri care vor să fie asigurate la Sănătate trebuie să plătească anual CASS în cuantum de 10% din șase salarii minime brute pe economie. În 2021, salariul minim brut pe țară este de 2.300 de lei. De aceea, anul acesta persoanele care au dorit să se asigure voluntar la Sănătate au de plătit CASS de 1.380 de lei/an. Adică, (2.300 x 6) x 10%.


De la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut pe economie crește la 2.550 de lei. Astfel, cei fără venituri care vor să beneficieze de servicii medicale decontate de stat vor trebui să plătească anual 1.530 de lei sub forma CASS. Adică, (2.550 x 6) x 10%.


Persoanele care doresc să încheie o asigurare voluntară de sănătate trebuie să încheie un contract cu casa de asigurări de sănătate din județul în care au domiciliul solicitanții.

Cât vor plăti în plus la Sănătate cei care au salariul minim

Și persoanele care au venituri salariale egale cu salariul minim pe economie vor plăti mai mult la Sănătate (CASS) din 2022. La ora actuală, o persoană plătită cu salariul minim de 2.300 de lei brut, plătește la CASS din salariu o sumă de 230 de lei pe lună (10% din venit).

De la 1 ianuarie 2022, odată cu majorarea salariului minim brut pe economie, va crește și suma datorată la CASS de cei cu astfel de venituri. De la 1 ianuarie 2022, o persoană care are în Contractul individal de muncă trecut salariul minim pe economie va plăti la stat CASS de 255 de lei pe luna.


Persoanele care au salariul minim pe economie vor încasa din 2022 suma de 1.524 de lei pe lună, în plus cu 138 de lei față de anul curent. În 2021, aceste persoane incaseza 1.386 de lei net pe luna. Cu toate că salariul minim brut crește cu 250 de lei, angajatul plătit cu salariul minim va încasa doar 138 de lei în plus la salariu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS