22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNoile tarife de referinţă pentru RCA impun preţuri mai mari pentru anumiţi şoferi

Noile tarife de referinţă pentru RCA impun preţuri mai mari pentru anumiţi şoferi

Anunţate încă de la începutul anului, măsurile privind piața asigurarilor auto încep să capete contur. Potrivit Romasig, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a stabilit noile formule de calcul în ceea ce priveşte tarifele asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto pentru acest an.

În documentul emis de ASF sunt enumerate regulile pentru stabilirea tarifelor de referinţă pentru mai multe categorii de vehicule: SUV-uri, vehicule pentru transportul călătorilor cu peste 9 locuri, autovehicule mixte cu o masă de maxim 3.5 tone şi maxim 9 locuri, motociclete, mopede, remorci, vehicule electrice, utilaje etc.

În timp ce unii şoferi vor plăti o asigurare auto RCA mai ieftină, alţii vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar.

Calculul primei brute de referinţă

Segmentele de tarif s-au stabilit în raport cu tipul asiguratului (dacă este persoana fizică sau juridică şi ce vârstă are, dacă este persoana fizică) şi caracteristicile tehnice ale vehiculului (capacitatea motorului, puterea, masa maximă admisă şi numărul de locuri pe scaune)

Conform documentului ASF, formula de calcul este aceeaşi de la art. 2 pct. 24 din Legea nr. 132/2017:

Prima brută de referinţă = PR x (1+M) x (1+IBNR) x (1+i) x (1+s) / (1-Ch-P) x (1-BM)

Unde:

PR = dăuna medie (Dm) x frecventa medie (Fm);
M = factorul de creştere pentru daune mari;
IBNR = factorul de încărcare IBNR;
I = factorul privind inflaţia daunelor (trendul daunelor);
S = marja de siguranţă;
Ch = cheltuielile asiguratorului determinate la valoarea medie, exprimate ca procent din prima brută (25%);
P = marja de profit exprimată ca procent din prima brută;
BM = încărcarea datorită aplicării sistemului bonus-malus;
Dm şi Fm sunt factori raportaţi la ultimii 5 ani.

Cum variază principalele tarife:

  • în cazul autovehiculelor de maxim 9 locuri, cu o masă maximă sub 3.5 tone, cea mai mică valoare a primei de referinţă este de 337 de lei, pentru grupa de vârstă de 41-50 de ani, cu o capacitate cilindrică a autovehiculelor mai mică sau egală cu 1200 cmc. La polul opus, cea mai mare valoare este de 1475 de lei, pentru o capacitate cilindrică mai mare de 2500 cmc, la persoane cu vârsta sub 30 de ani. La această categorie de vârsta sunt, de fapt, cele mai mari tarife, în cadrul fiecărei categorii;
  • pentru autovehiculele de transport călători cu mai mult de 9 locuri, prima brută de referinţă este de 1756 de lei, pentru mai puţin de 40 de locuri, de 4588 de lei, pentru mai mult de 40 de locuri şi de 3096 de lei pentru troleibuze şi tramvaie;
  • pentru motociclete, mopede, motociclete electrice hibride şi ATV-uri cu sau fără ataş, persoane fizice, prima brută de referinţă este de 102 lei pentru o capacitate cilindrică sub 50 cmc şi de 447 lei pentru o capacitate cilindrică de peste 50 cmc.

Toţi şoferii caută un broker de asigurări RCA ieftine. În mediul online este mai uşor să se găsească cea mai bună ofertă de acest tip. Pe site-urile brokerilor, se pot consulta instrumentele care să faciliteze achiziţia. Spre exemplu, un calculator RCA va afişa costul asigurării în funcţie de criteriile specifice RCA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS