10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriS-au închis afaceri. Sute de firme din Dolj au fost radiate

S-au închis afaceri. Sute de firme din Dolj au fost radiate

Numărul de firme radiate din Registrul Comerțului este mai mare în 2021 decât în aceeași perioadă din 2020. Pe primele cinci luni ale anului 2021 a crescut numărul de societăți închise definitiv cu 40,12% față de aceeași perioada a anului trecut.

Pandemia a făcut ravagii în rândul firmelor. Unele afaceri s-au închis din cauza situației cauzate de criză sanitară. Alte firme au fost închise din lipsă de activitate sau din alte motive.
Sute de firme din Dolj au fost șterse din Registrul Comerțului, pe primele cinci luni ale acestui an. Potrivit datelor statistice date publicității de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), numărul firmelor radiate în perioada analizată din 2021 este în creștere cu 40,12% față de aceeași perioada a anului 2020.

O prima explicație ar putea fi aceea că în 2020, de la jumătatea lunii martie de când a început pandemia, persoanele nu s-au mai putut deplasa la fel ca înainte. Așa s-ar explica de ce sunt mai multe firme radiate în 2021. În total, pe primele cinci luni ale anului în curs au fost închise definitiv 695 de firme. În același interval din anul 2020 fuseseră radiate 496 de societăți. Astfel, în 2021 a crescut efectiv numărul de firme radiate cu 199 față de primele cinci luni din anul 2020.

139 de firme închise, în medie, pe luna

În medie, în fiecare luna a acestui an din intervalul analizat s-au închis câte 139 de afaceri din Dolj. Sau au fost radiate câte 139 de firme care anterior au avut sau nu activitate. Dacă analizăm cu acuratețe datele transmise de ONRC observăm că în luna mai 2021, numărul firmelor radiate a fost tot mare, respectiv de 126 de entități. În medie, în fiecare luna din 2021 au fost radiate circa 137 de societăți din evidente.


La nivelul întregii țări, pe primele 5 luni ale anului 2021 au fost radiate 27.126 de firme. Numărul de firme închise este în creștere cu 49,84% față de cele radiate în aceeași perioadă a anului trecut. În primele cinci luni din 2020 fuseseră radiate 18.103 entități economice. Facem mențiunea că radierea din Registrul Comerțului este ultima etapă a închiderii unei societăți.

S-au închis firme inclusiv din domenii afectate de pandemie

Unele firme au fost închise din cauza condițiilor de piață existente pe perioada pandemiei. În primele luni din 2021, firmele afectate de pandemie nu își reveniseră. Mulți antreprenori nu au mai avut de unde să plătească salarii și chirii și și-au închis afacerile. Conform discuțiilor cu diverși reprezentanți ai mediului de afaceri au fost închise firme din domeniul HORECA, precum și din domeniul industriei ușoare. Și din alte domenii.

Nu se cunosc date care să arate că aceeași antreprenori care și-au închis unele afaceri și-au deschis altele, după închiderea primelor. Cert este că firmele pe care le-au avut au fost închise și radiate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS