8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStrăinii investesc “cu pipeta” capitaluri în Dolj

Străinii investesc “cu pipeta” capitaluri în Dolj

Se împuținează firmele cu capital străin? În luna mai a acestui an, numărul firmelor cu capital străin din Dolj care au fost radiate din Registrul Comerțului a fost mai mare decât numărul firmelor care s-au înființat, cu capital străin. Oltenia este pe ultimul loc pe țară la atragerea de capital străin. De ce ocolesc investitorii străini Doljul și Oltenia?

Înmatriculările de societăți cu capital străin au fost mai puțin numeroase în Dolj în ultima lună de raportare afișată de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) față de radierile de societăți cu capital străin. În ultima luna de raportare (mai 2021) au fost înscrise în Dolj, potrivit Registrului Comerțului, doar patru firme cu capital străin. Valoarea capitalului străin subscris în cele 4 firme nou-înființate a fost de 75.000 de euro. Respectiv, Doljul ocupă locul 28 pe țară, în funcție de capitalul total străin subscris și vărsat în luna mai, conform datelor publicate de ONRC.


De asemenea, la alte 3 societăți cu capital străin s-au făcut mențiuni în Registrul Comerțului, în luna mai. În sensul că s-a făcut aport la capitalul social deja existent, însă suma este infimă. În cele trei societăți, investitorii străini au făcut aport în echivalent de 34.500 de euro. Din acest punct de vedere al aportului la capital, Doljul ocupă locul 24 pe țară, date publicate de ONRC.


Alte județe cu potențial investițional atrag că un magnet investitorii străini. De exemplu, în Prahova, aportul la capital în firmele existente a fost de 20.900.000 de euro.

Mai multe firme cu capital străin, radiate din Dolj

În timp ce în Dolj, investitorii străini plasează capitaluri noi “cu pipeta”, există alții care se retrag complet din Dolj. În baza acelorași statistici publicate de ONRC, în aceeași lună de referință în Dolj au fost radiate 6 societăți cu capital străin. Capitalul total al celor șase firme este de 34.004 euro. La radieri de firme cu capital străin, Doljul ocupă locul 14 pe țară, raportat la numărul total de firme.


La încă 3 firme cu capital străin, actionarii au făcut majorare de capital în luna mai. Capitalurile totale depuse sunt tot mici, respectiv de 34.500 de euro.
În afară de Ford și câteva societăți mai mari cu participare străină la capital, în Dolj nu se evidentieaza prea multe investiții străine.

Capitalul străin ocolește Oltenia, de multă vreme

De ce nu investesc străinii capitaluri semnificative în Dolj și în Oltenia? Este de notorietate faptul că atât Doljul, cât și celelalte județe din Oltenia sunt vitregite de condiții moderne de infrastructură. Nu există autostrăzi, nici către București, nici către granița de Vest a țării. Iar singurul drum expres aflat în lucru nu va fi finalizat până la finele anului 2022.


Potrivit ONRC, Oltenia este pe ultimul loc dintre regiunile țării, după numărul de firme cu capital străin, cât și după valoarea capitalului străin investit. La finele anului 2020, în Oltenia erau active 6.821 de firme cu capital străin. La aceeași dată, în Vest erau 28.900 de firme cu capital străin. În Nord Vest erau înregistrate 28.666 de firme în care străinii au făcut infuzie de capital, iar în zona București-Ilfov erau peste 116.000 de firme cu capital străin.


În Oltenia, valoarea capitalului investit era, în decembrie 2020, de 1,7 miliarde de euro, reprezentând 3,5% din valoarea totală a capitalului străin subscris în toată țară. În Centru, valoarea capitalului total subscris este de 3,95 miliarde de euro. În Vest, valoarea capitalului străin subscris și vărsat este de 2,5 miliarde de euro. În Nord-Vest – de 2,8 miliarde de euro. În regiunea București-Ilfov investițiile străine totalizează 29,5 miliarde de euro.


Oltenia a fost evitată de capitalul străin în ultimii ani. GdS a efectuat o analiză în 2017, tot după datele furnizate atunci de ONRC. Până la sfârşitul lunii mai 2017, în Dolj se înființaseră 18 firme cu capital străin, reprezentând 3,1% din numărul total de firme nou-înființate, însă valoarea subscrisă a capitalului, exprimată în euro, este destul de mică, ajungând la 8.347 de euro. Și în celelealte județe ale Olteniei situația era similară. În acelasi timp, județe precum Cluj, Prahova și Ilfov au atras capitaluri străine mult mai mari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS