14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriConferința OFA UGIR: ”Structurile asociative ale mediului privat trebuie să exercite presiune pozitivă asupra statului”

Conferința OFA UGIR: ”Structurile asociative ale mediului privat trebuie să exercite presiune pozitivă asupra statului”

Organizația Femeilor Antreprenor din cadrul Uniunii Generale a Industriașilor din România (OFA UGIR) a organizat în data de 9 iulie 2021, în Poiana Brașov, cea de-a cincea conferința națională, cu tema: ”Antreprenoriatul 2.0.21: De la idee la oportunități de dezvoltare și finanțare”.

Dezbaterile s-au axat pe două teme fundamentale:”Cum ne reinventăm afacerile după pandemie?” și, respectiv, ”Transformarea digitală a afacerilor: de la supraviețuire în situație de criză, la inovare și creștere pe termen mediu și lung”.

A fost o conferință care a atins cele mai dureroase probleme ale antreprenorilor după perioada de criză pandemică, iar discuțiile au fost directe, atingând cele mai nevralgice probleme în relația antreprenorilor cu statul.

Mirabela Miron

Mirabela Miron: ”Londra este al doilea oraș al țării, ca populație: 350.000 de români!”

Adriana Făgărășian, președinte OFA UGIR Brașov a deschis lucrările conferinței.

Mirabela Miron, președinte OFA UGIR a atras atenția, în intervenția sa, asupra unei carențe naționale: ”România se confruntă în continuare cu provocarea unei dezvoltări dezechilibrate, a surmontării unor decalaje regionale și chiar intra-regionale considerabile, cu reluarea exodului de forță de muncă (resimțit extrem de dur de către cei din horeca, în acest sezon estival). Recent, am aflat că al doilea oraș al țării ca populație nu mai este Cluj-Napoca, ci Londra, unde locuiesc și muncesc legal peste 350 de mii de români; în plus, doar în Marea Britanie avem aproape un milion de conaționali.

Structurile asociative ale mediului privat trebuie sa pună, mai mult ca oricând, presiune pozitivă asupra statului și trebuie să se implice în mod activ în această revoluție cu care suntem cu toții datori generațiilor viitoare”, a susținut Mirabela Miron.

Radu Godeanu, vicepreședinte UGIR, a precizat, de la bun început, că ”deciziile de repornire economică sunt în partea guvernamentală”.

Claudiu Năsui: ”Statul nu creează valoare! Valoarea este creată de cei care muncesc, de antreprenori!”

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a afirmat tranșant: ”Statul nu creează valoare! Valoarea este creată de cei care muncesc, de antreprenori care preiau riscuri, care alocă un capital, iar statul trebuie să-i ajute pe oamenii aceștia să aibă cât mai puține poveri. (…)

„Sunt de părere că sectorul public trebuie să înveţe de la cel privat. În privat există motorul unei economii sănătoase! Noi, la minister, trebuie doar să asigurăm infrastructura, astfel încât fiecare antreprenor să investească în ce sector doreşte şi să îşi desfăşoare activitatea fără prea multe bariere. Cu cât eşti mai mic, cu atât trebuie ca statul să te lase mai mult în pace, astfel încât să poţi să creşti, iar ulterior să poţi duce o povară fiscală, dar şi o reglementare mai mare. Aceasta este filosofia pe care doresc să o promovez”, a spus Claudiu Năsui.

Măsuri fiscale

Ministrul economiei a pledat pentru introducerea ”celei mai ample măsuri fiscale de la cota unică încoace”: reducerea impozitării pe salariul minim.

”Semnalul într-o piață liberă este prețul, iar prețul muncii ăl reprezintă salariul. Ori, dintr-un salariu, statul îți ia jumătate! În esență, faptul că noi, statul luăm jumătate din salariul minim este o supraimpozitare a muncii, comparativ cu standardele europene. Suntem lideri în Europa la impozitarea salariului minim, ceea ce ne creează o serie de probleme, inclusiv aceea că noi ne golim țara de forță de muncă.Pentru că noi avem forță de muncă, numai că ea nu muncește în România, ci afară!”, a recunoscut ministrul economiei.

Paul Ene

Paul Ene: ” Nu poți să pui oameni din administrația publică să analizeze un plan de business”

O intervenție mult așteptată, referitoare la ajutoarele de stat pentru HoReCa, a fost cea a lui Paul Ene, secretar de stat în ministerul Economiei. Acesta, venind din mediul privat, a recunoscut că are o imagine destul de proastă despre administrația publică și că este nevoie de o schimbare radicală a mentalității: ”Nu poți să pui oameni care au lucrat toată viața în administrația publică, să analizeze un plan de business, ei neștiind ce înseamnă o firmă, în viața reală. Și atunci este evident că lucrurile merg greu, mai ales când aceste proceduri sunt făcute de funcționari publici, pentru că ei nu au experiența necesară”.

Primul aeroport după 50 de ani

Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, a promis că actualul ”calvar de pe Valea Prahovei” trebuie să se termine și să fie construită o dată autostrada Comarnic –Brașov. Până atunci, președintele Consiliului Județean a dat asigurări că, începând de anul viitor Brașovul va avea primul aeroport realizat în România, în ultimii 50 de ani. ”Pentru prima dată în România, vom fi dirijați printr-un turn virtual”.

Prefectul Brașovului, Mihai Călin Văsii, s-a arătat solidar cu antreprenorii din sală: ”Știu că ați avut, ca noi toți, o perioadă grea, pentru că niciun plan de afaceri nu a prevăzut criza pandemică”.

Ciprian Teleman: ”Greșeala este cea mai bună școală”

Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, le-a mărturisit participanților la conferință că a parcurs crizele sanitare și stările de alertă, respectiv, de urgență, ca orice alt antreprenor, fiindcă activa în mediul privat la acel moment: ”Într-o noapte s-a schimbat totul. Ne-a lovit ca un tsunami! Și atunci, ce-am făcut? Ne-am dus către oameni: oamenii trebuie să fie pe primul loc. I-am liniștit că o să avem grijă de ei, indiferent ce s-ar întâmpla”.

Ministrul Teleman a susținut că, în mandatul său, își propune să democratizeze achizițiile publice, pe partea de IT: ”Democratizare înseamnă crearea acelui sentiment de încredere pentru antreprenori, că pot fi furnizori către statul român. În narativul popular, există ideea că informatizarea s-a făcut cu anumite grupuri de firme”, a mai spus ministrul.

Importanța digitalizării

Ciprian Teleman a evidențiat importanța digitalizării și transformarea digitală pentru un business, cum trebuie să ne raportăm la competiție și cum abordăm inovația: ”Natural, noi nu avem o lejeritate a inovației. Suntem crescuți în modelul: ”Trebuie să fii de zece. Dacă ești de 9, ai greșit! Avem inhibiții la a greși. Și de aici mai departe, este un drum îngust, de pe care nu ieșim! Ori, știți foarte bine, ca antreprenori: greșeala este cea mai bună școală!”, a spus ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

În final, Ciprian Teleman le-a recomandat participanților cartea lui David Rogers – ”Cinci arii ale transformării digitale”, o carte foarte practică, cu idei concrete despre accelerarea business-ului.

Robert Șova, președinte CECCAR

Despre importanța digitalizării afacerii a vorbit și Robert Șova, președinte CECCAR: ”Digitalizarea nu mai este un moft, ci este un must. Fără a digitaliza business-ul, fără a digitaliza administrația publică, nu mai poți fi performant în zilele noastre. Industriile viitorului vor fi cele care vor fi intensive în tehnologie”.

Prezentări foarte relevante au susținut și antreprenorii prezenți la conferință:

  • Dragoș Petrescu, președinte executiv RBL,
  • Dana Tudor Tănase, CEO Creative Bright,
  • Mihaela Măriucă, managing partner AVISSO,
  • Cristina Cremenescu, managing partner Energy Coach,
  • Vasile Roman, managing partner Roman Partners,
  • Renate Popescu, președinte OFA Bihor,
  • Ionuț Țața, founder&CEO Iceberg Plus,
  • Dinu Mazilu, director zonal retail BCR,
  • Claudiu Vrânceanu, co-fondator CV Connections și inițiator al programului Scale Out,
  • Iulian Dorobanțu, director dezvoltare tehnologică al Construcții Erbașu SA.

Concursul național ”OFA START-UP ANGELS”

Totodată, în cadrul acestei conferințe, Raluca Culda, managerul de proiect, a anunțat lansarea oficială a concursului național ”OFA START-UP ANGELS”, prima competiție de pitching din România, adresată femeilor antreprenor. Despre perioada de înscriere, condițiile de participare, premiile substanțiale oferite, aflați mai multe detalii accesând linkul: https://ofa.ugir.ro/ofa-startup-angels/

OFA UGIR mulțumește în mod deosebit doamnei Diana Baicu, director general Top Line România și partenerilor evenimentului: Top Line România, Run Transilvania, Skin Medic, AVISSO, AGEO, FPTR, CECCAR, FPSC, Gerovital, Itlife,TMC,Rising Scent, Chateau Vartely, Design Patways, Agro Line, Biocomp, Romanian Bookwakers și Acerbis.

CURIERUL NAȚIONAL

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS