11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProfesorii doljeni și-au declarat la ANAF mai puțini bani din meditații

Profesorii doljeni și-au declarat la ANAF mai puțini bani din meditații

Pandemia le-a diminuat veniturile profesorilor meditatori. Profesorii doljeni și-au declarat la Fisc venituri din meditații mai mici în 2020, față de 2019. Totuși, unii încasează sume mari din meditații. Recordul este deținut de un cadru didactic care și-a declarat la ANAF venituri cât 21 de salarii minime pe economie.

În timp ce sunt foarte mulți părinți care își duc copiii la meditații, în evidențele Fiscului figurează tot mai puțini profesori care declară că obțin venituri din meditații. Nu doar numărul profesorilor meditatori care au declarat la ANAF meditații este în scădere, dar și sumele încasate de aceștia sunt mai mici.

Pandemia a diminuat veniturile din meditații ale profesorilor doljeni. Restricțiile impuse pe timpul stării de urgență și al stării de alertă au determinat profesorii și elevii să se deplaseze mai greu unii la domiciliul altora. Astfel că anul acesta, pentru 2020, profesorii meditatori au declarat la Fisc venituri totale de 518.048 lei. Suma este în scădere față de anul anterior când s-au raportat în Dolj venituri din meditații de 569.928 lei. Astfel, pe timpul pandemiei, cadrele didactice care meditează elevi au declarat la ANAF venituri mai mici cu 51.880 de lei față de anul precedent analizat.


Datele au fost furnizate, la solicitarea GdS, de către Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj.
Deși toată lumea știe că mulți profesori obțin venituri din meditații, pentru că foarte mult elevi fac meditații în particular, nicio instituție nu poate demonstra venitul real obținut din meditații. Și nici numărul real al profesorilor meditatori nu poate fi demonstrat, pentru că nu există controale din partea autorităților abilitate pentru veniturile din meditații.

Tot mai puțini profesori își declara la ANAF venituri din meditații

Dacă în alți ani existau 63-70 de profesori care declarau la ANAF că obțin venituri din meditații, acum numărul lor a scăzut. Pe ultimul an de declarare, doar 59 de cadre didactice din Dolj și-au declarat venituri suplimentare din meditații la ANAF.

8.780 de lei este media veniturilor din meditații pe fiecare profesor

Dacă împărțim suma totală declarată la Fisc din meditații la numărul profesorilor care au făcut publice venituri din meditații, atunci ajungem la o medie semnificativă. Anul acesta, cei 59 de profesori care au declarat venituri din meditații ar fi încasat, în total, 518.048 lei. Dacă sumele declarate ar fi cele reale, atunci, în medie, fiecare profesor meditator ar fi încasat 8.780 de lei din meditații pe an. Raportat la luna, câștigul mediu din meditații ar fi fost de 731 de lei, de fiecare profesor. Suma reprezenta un venit în plus, pe lângă salariul de dascăl.

Cel mai mare venit din meditații: 29.000 de lei pe an

Totuși, pentru unii profesori, pandemia le-a adus venituri semnificative din meditații. Restricțiile privind deplasarea nu i-au împiedicat pe unii profesori să obțină venituri semnificative din meditații. Potrivit datelor de la AJFP Dolj, cel mai mare venit declarat anul acesta (pentru anul anterior) de către o persoană este de 29.000 de lei. Suma respectivă este echivalentul a 21 de salarii minime pe economie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS