27.8 C
Craiova
luni, 21 iunie, 2021
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Muncitori din Vietnam, Turcia, Sri Lanka iau locul românilor pe șantierele din Craiova

Muncitori din Vietnam, Turcia, Sri Lanka iau locul românilor pe șantierele din Craiova

Lipsa forței de muncă locale se simte încă în rândul firmelor din Craiova și din alte localități doljene. Astfel că multe firme au apelat la muncitori din străinătate, din state non-UE. Iată în ce domenii de activitate activează preponderent cetățenii străini care lucrează în Dolj.

Deși a fost si este pandemie, mulți lucrători români s-au întors din străinătate, firmele locale nu au găsit să angajeze personalul de care aveau nevoie. Astfel că au apelat la cetățeni străini. Sute de muncitori străini, din afara spațiului Uniunii Europene, lucrează pe șantierele din Craiova și Dolj. Acestia lucreaza și în alte câteva domenii de activitate.

În ultimii ani, tot mai mulți angajatori din Craiova au adus cetățeni străini care să suplinească lipsa forței de muncă locale. Strainii sunt cu calificare sau fără. Avantajele salarizării și siguranța că acei muncitori nu pleacă oricând și oricum de la locul de muncă au determinat angajatori locali să angajeze străini din state non-UE.


Trendul utilizării muncitorilor străini, inclusiv pe șantierele din Craiova, a continuat și în 2021. Până la începutul lunii mai existau cereri de acordare a avizelor de muncă pentru mulți străini. Solicitările de pe primele patru luni din 2021 au ajuns, deja, la mai mult de jumătate din câte au existat pe întregul an 2020.

“La nivelul anului 2020, la nivelul Serviciului pentru Imigrări Dolj au fost înregistrate 301 solicitări, privind eliberarea avizelor de angajare, iar în anul 2021, până în prezent, au fost înregistrate 149 de solicitări”, au precizat reprezentanții Serviciului pentru Imigrări Dolj, la solicitarea GdS.

211 cetățeni străini din afara UE lucrează preponderent în construcții

La începutul lunii mai 2021, în total, în Dolj mai activau 211 cetățeni din state non-UE. Cei mai mulți lucrează la firme din Craiova.
Potrivit datelor de la Serviciul pentru Imigrări Dolj, cei mai mulți cetățeni străini care lucrează în Dolj provin din Vietnam – 49 de persoane. Mai sunt și din Turcia mulți – 46 de muncitori. Din Sri Lanka lucrează în Dolj 46 de persoane. Și din Nepal au fost angajați la Craiova 20 de oameni. Un număr mai mic de cetățeni străini au venit din Serbia (11 persoane). De asemnenea, mai provin din Filipine (9 persoane) si din China (5 persoane). Din Moldova sunt 5 cetățeni care lucrează în Dolj. Mai sunt din Banghlades (5 persoane) și din India (5 persoane).


Principalele domenii de activitate în care își desfășoară activitatea cetățenii străini din țările enumerate mai sus sunt: construcții, HORECA, agricultură, fabricarea altor produse din minerale nemetalice.
De asemenea, la nivelul Doljului mai există înregistrați și 182 de cetățeni din state membre UE, care lucrează la noi. Însă pentru aceștia nu este nevoie de permise de ședere.

Cum pot angaja firmele cetățeni străini

O prima condiție pentru ca cetățenii străini din țări non-UE să poată să lucreze în Dolj este aceea de a exista o firma care să îi angajeze. Practic, acei cetățeni trebuie să lucreze la o firma din România. În momentul în care există o firma care angajează un cetățean străin dintr-un stat non-UE, atunci se obține un aviz de muncă. Avizul de munca se elibereaza de Oficiul pentru Imigrări Dolj. După obținerea avizului de muncă, cetățenii străini primesc permis de ședere în România, de la Inspectoratul General pentru Imigrări.


Firmele interesate să angajeze muncitori străini și străinii care doresc să lucreze în România o pot face cunoscând conditiile legale. Este vorba despre prevederile OG 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor. De asemenea, aspecte legislative sunt detaliate și în OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Absenteism istoric la alegerile regionale şi departamentale din Franţa

Absenteism istoric la alegerile regionale şi departamentale din Franţa....

ȘTIRI GdS

Absenteism istoric la alegerile regionale şi departamentale din Franţa

Absenteism istoric la alegerile regionale şi departamentale din Franţa. De asemenea, rezultatele sunt împărţite. Rassemblement National (Adunarea Naţională - RN), partidul de extremă dreapta al...

Ducele de Cambridge, William, împlinește 39 de ani

Ducele de Cambridge, William, împlinește astăzi 39 de ani. Cu această ocazie, Clarence House a distribuit pe reţelele de socializare o fotografie de arhivă...

Evaluarea Națională 2021: Linie TELVERDE pentru semnalarea neregulilor

Evaluarea națională 2021 începe marți, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Ministerul Educației anunță că va exista o linie TELVERDE...

Coronavirus România: Câte decese au fost raportate în ultimele...

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) informează că în ultimele 24 de ore au fost raportate 65 de decese (36 bărbaţi şi 29 femei) la...

România: Scade numărul de infectări cu SARS-CoV-2

Un număr de 26 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate 9.429 de...

Ajutoare de 1,2 milioane Euro pentru producătorii români de...

Producătorii români de plante aromatice pot obține de la stat ajutoare de minimis de 1,2 milioane de euro în total, conform unei hotărâri de...