15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBani europeni în Dolj: investiții de 454,7 milioane de lei, prin POR 2014-2020

Bani europeni în Dolj: investiții de 454,7 milioane de lei, prin POR 2014-2020

Drumurile, sănătatea, patrimoniul și eficiența energetică, prioritățile Consiliului Județean Dolj

COMUNICAT DE PRESĂ

Județul Dolj se dezvoltă, într-un ritm alert, pe fonduri europene. Consiliul Județean își canalizează activitatea în direcția realizării unor schimbări durabile și implementează, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, proiecte importante pentru modernizarea mai multor drumuri județene, îmbunătățirea accesului populației la servicii medicale de urgență, restaurarea și valorificarea unor monumente istorice și creșterea eficienței energetice a unor clădiri publice.

9 proiecte, în valoare de 454,7 milioane de lei

Nouă proiecte, în valoare totală de 454,7 milioane de lei, implementate de Consiliul Județean Dolj, vor contribui la evoluția inteligentă și sustenabilă a județului:

  • Trei proiecte, implementate în cadrul Axei prioritare 6 a POR 2014-2020, cu o valoare totală de 388 de milioane de lei, prevăd modernizarea unor drumuri județene.
  • Îmbunătățirea accesului populației din județele Mehedinți, Dolj și Olt la servicii medicale de urgență se va realiza printr-un proiect în cadrul Axei prioritare 8, Operațiunea 8.2.B – Unități de Primiri Urgențe, implementat printr-un parteneriat între Ministerul Sănătății, UAT Județul Dolj, Spitalul Municipal „Prof. dr. Irinel Popescu“ Băilești, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, UAT Județul Olt, Spitalul Orășenesc Segarcea, Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin, Spitalul Județean de Urgență Slatina, Spitalul Filișanilor, Spitalul Municipal Calafat, UAT Municipiul Slatina și Orașul Segarcea. Proiectul are o valoare totală de 64 de milioane de lei, din care Consiliului Județean Dolj îi corespunde suma de 23,4 milioane de lei.
  • Patrimoniul istoric şi cultural al judeţului va fi conservat și valorificat prin trei proiecte în cadrul Axei prioritare 5, în valoare de 27,2 milioane de lei, care prevăd restaurarea, consolidarea și promovarea monumentelor istorice Cula Izvoranu-Geblescu și Cula Cernăteștilor, precum și valorificarea durabilă a monumentului istoric Casa Dianu, din Craiova, prin crearea Muzeului Cărții și Exilului Românesc și introducerea acestuia în circuitul turistic.
  • Prin Axa prioritară 3, se urmărește creșterea eficienței energetice a unor clădiri publice din Craiova, două proiecte în valoare de 15,9 milioane de lei.

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia sprijină Consiliul Județean Dolj

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia sprijină Consiliul Județean Dolj, care se implică activ în atragerea de bani europeni pentru ca locuitorii să aibă o viață mai bună. Conducerea județului a reușit, astfel, să obțină o sumă importantă, prin POR 2014-2020, cu care să finanțeze investiții necesare pentru comunitate.

Am încurajat și am susținut investițiile, absolut necesare dezvoltării. Consiliul Județean Dolj a acționat mereu în această direcție și a depus eforturi continue pentru implementarea unor proiecte concrete de dezvoltare locală. Având aceleași deziderate, colaborarea noastră a fost foarte bună. Conducerea județului este un partener de încredere, o administrație axată pe nevoile cetățenilor, implicată, deschisă și eficientă. Sunt proiecte importante pe care Consiliul Județean Dolj le implementează, iar schimbarea în bine a județului va fi tot mai vizibilă.

Vorbim, în primul rând, despre modernizarea infrastructurii rutiere. Drumuri mai bune înseamnă o mobilitate mai mare a populației și a bunurilor, facilitarea activităților economice, costuri de transport reduse, timp economisit, dar și mai mulți turiști. Vorbim, de asemenea, despre investiții pentru creșterea eficienței energetice și reducerea consumurilor nejustificate de energie, dar și despre salvarea monumentelor istorice. Și în perioada de programare anterioară, în cadrul POR 2007-2013, Consiliul Județean Dolj a implementat proiecte importante în direcția conservării și punerii în valoare a patrimoniului istoric, cultural și turistic, prin consolidarea și restaurarea Palatului Jean Mihail – Muzeul de Artă din Craiova și a Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei.

Avem datoria de a ne proteja moștenirea și identitatea națională. Doljul are, astfel, o șansă extraordinară de a se dezvolta prin Programul Operațional Regional“, a declarat doamna Marilena Bogheanu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.

Fondurile europene transformă județele Olteniei

Fondurile europene transformă județele Olteniei, fiind șansa dezvoltării regionale și a îmbunătățirii calității vieții locuitorilor. Acest lucru se vede și în județul Dolj, care se dezvoltă prin POR 2014-2020 și devine, astfel, tot mai atractiv pentru investitori și turiști.

Prioritatea mea și a echipei pe care o am în subordine este dezvoltarea economiei și a infrastructurii județului. Mi-am propus, în calitate de președinte al Consiliului Județean, să vin în sprijinul oamenilor și să fac tot posibilul pentru a rezolva problemele comunităților din județ. Proiectele pe care le implementăm și prin care am atras o sumă importantă din fondurile europene vor contribui la realizarea acestor obiective.

Avem o oportunitate extraordinară să evoluăm prin Programul Operațional Regional, fără să folosim banii din buget. În primul rând, ne concentrăm pe dezvoltarea infrastructurii rutiere, care are ca scop îmbunătățirea circulației pe drumurile județene, atât pentru locuitori, cât și pentru investitori și turiștii care ne vizitează. Ne gândim, totodată, la moștenirea culturală, la identitatea noastră. Avem monumente istorice de o valoare inestimabilă, care trebuie protejate și puse în valoare, având în vedere importanţa lor culturală şi turistică. De aceea, una dintre prioritățile permanente ale Consiliului Județean Dolj a fost conservarea patrimoniului.

În același timp, atenția noastră se concentrează și în direcția economiei de energie, prin creșterea eficienței energetice și utilizarea tot mai frecventă a energiei din surse regenerabile, care constituie obiective-cheie ale politicii Uniunii Europene. Ne-am construit planul pentru ca județul să evolueze sustenabil și mizăm pe aceeași susținere din partea ADR Sud-Vest Oltenia pentru ca proiectele implementate în prezent și investițiile viitoare să fie un succes“, a declarat domnul Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS