13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriImobiliarele, în pandemie. Mulți craioveni au cumpărat “cu banul jos”

Imobiliarele, în pandemie. Mulți craioveni au cumpărat “cu banul jos”

Pandemia a creat efecte diferite în domeniul imobiliar, față de restul domeniilor economice. Au fost la mare căutare apartamentele noi și casele din zone periurbane. Paradoxal, într-o zonă în care economia nu este foarte puternică, cel mai mulți cumpărători de imobile au avut bani cash sau în cont bancar și nu au mai apelat la credite bancare.

Pandemia a generat comportamente diferite în sectorul imobiliar, față de alți ani. Majoritatea celor care au achiziționat imobile din 2020 încoace au perfectat tranzacțiile având fie cea mai mare parte din finanțare, fie detinând integral banii necesari cumpărării. Unii au venit cu bani din străinătate. Alții i-au avut puși deoparte. Cei care detin finanțările integrale consideră domeniul imobiliar drept o investiție pe termen lung.


“Pandemia a transformat totul. Au fost foarte multe persoane care au avut banii au căutat apartamente noi sau case în care să se mute cu familia. S-au căutat apartamente cu terase foarte mari, pentru că oamenii vor să iasă la aer. Mulți dintre cumpărătorii de apartamente sunt persoane care au banii cash și nu se grăbesc să se mute. Așteaptă să se construiască blocul, încheie contractul cu dezvoltatorul și plătesc cu cash, pe măsură ce blocul se construiește. Au banii (cei mai multi) în conturile lor și îi transferă în conturile dezvoltatorului. Este vorba despre un volum mai mare de vânzări, dar nu a crescut numărul de clienți.

Există persoane care investesc masiv în imobiliare. Noi avem drept clienți 10 familii, care au cumpărat, în total, 62 de imobile. Garsoniere și apartamente. Oamenii apelează la creditele bancare din ce în ce mai rar. Doar tinerii care vor să se mute și să nu mai stea cu părinții mai apelează la credite de la bănci. Piața este mult mai educată și mai grijulie”, a precizat Nicu Răduț, de la Unic Imobiliare.

Profilul cumpărătorului de imobil “cu banul jos”

Într-o zonă care nu este foarte dezvoltată din punct de vedere economic, este curios care ar fi profilul persoanelor care cumpără apartamente “cu banul jos”. Specialiștii din domeniul imobiliar au identificat mai multe categorii socio-profesionale care investesc în imobiliare și dețin finanțarea integrală.

În general, sunt persoane care consideră domeniul imobiliarelor drept o investiție și cumpără pentru a închiria pe viitor acele apartamente sau garsoniere. Și mai sunt persoane care doresc să se mute la o locuință mai spațioasă. Astfel de persoane sunt dintre cele care au lucrat în străinătate și au venit cu bani în țară, pe care îi investesc în imobiliare. Sunt persoane cu afaceri mici sau medii care doresc să cumpere apartamente noi sau case în jurul Craiovei.

Și-au scos banii din bănci și au investit în imobiliare


“Mai sunt persoane care au avut banii strânși sub forma depozitelor bancare, dar din cauză că băncile nu mai acordă dobânzi mari, persoanele preferă să investească în imobiliare. Randamentul, chiar și pe timpul pandemiei, este mai bun la imobiliare decât la depozitele bancare”, a mai spus Nicu Răduț, de la Unic Imobiliare.

Printre cumpărătorii care au cea mai mare parte din finanțare se mai numără și persoane cu salarii bune. Este vorba de persoane din rândul celor cu profesii liberale, medici, judecători și alte categorii, care și-au mai pus bani deoparte. Având în vedere că apartamentele se construiesc etapizat, aceștia mai strâng bani până la următorul termen de plata către dezvoltatori, potrivit celor comunicate de specialiștii din domeniul imobiliar contactați de GdS.


Unii cumpărători care au perfectat tranzacții imobiliare în pandemie aveau bani cash, în limita permisă de lege de aproximativ 50.000 de lei (echivalentul a 10.000 de euro). Restul banilor îi dețineau în conturi bancare, spun specialiștii din domeniul imobiliar.

Se caută apartamentele noi, spațioase și casele din afara Craiovei

Potrivit specialiștilor în imobiliare cu care au stat de vorbă redactorii GdS, cererea din domeniul imobiliar este îndreptată către apartamentele noi, în special cele care sunt achiziționate din stadiul de proiect sau din timpul construcției. Cumpărătorii au preferat apartamente mai spațioase decât cele pe care le aveau.


“Apartamentele noi sunt vedeta, în pandemie. Apartamentele tranzacționate în pandemie au fost, în special, apartamente noi, deși prețurile sunt foarte crescute. Au existat persoane care au avut toți banii necesari achiziționării unui apartament”, a precizat Cristian Clenciu, de la CDC Imobiliare.


“Cererea, deși nu este foarte mare, este îndreptată către apartamente noi, din complexe rezidențiale. De preferat, cu locuri de parcare. Cei mai mulți dintre potențialii cumpărători vor și locuri de parcare”, a menționat Mihnea Marcu, de la Craiova Imobiliare.


Unii cumpărători s-au orientat către case, din dorința de a avea mai mult spațiu și o zona verde unde să iasă la aer curat. Încă de anul trecut, au fost cumpărători care s-au mutat de la apartament la casă. Au preferat casele din afară Craiovei, din zona periurbana, care sunt mai accesibile la preț. A existat cerere pentru case de până în 120.000 de euro.

Prețurile apartamentelor au urcat cu 10-15%. Care este motivul?

Deși suntem în plină pandemie, în domeniul imobiliarelor au crescut prețurile. Unul dintre specialiștii contactați a precizat că prețurile au urcat în 2021 cu 10-15% față de anul anterior. Cresterile sunt în special la locuințele noi. Din tranzacțiile pe care le-a intermediat, un alt specialist în impobiliare a menționat că a observat o creștere cu aproximativ 10% a prețurilor la locuințelor noi. În tot acest interval, prețurile la locuințele vechi s-au menținut, au stagnat.

Cererea de imobile nu este foarte mare sau nu este mai mare că în alți ani. Specialiștii în imobiliare contactați de GdS susțin că nu cererea a scumpit apartamentele. Ci materialele de construcții. Dezvoltatorii și-au păstrat marjele de profit sau le-au diminuat ușor, dar au scumpit apartamenetele ca urmare a scumpirilor în domeniul materialelor de construcții.


La data procesării datelor din piață pentru acest articol, prețurile apartamentelor noi erau cuprinse între 1.200-1.500 de euro pe metrul pătrat. La apartamentele vechi, trendul era de stagnare. Prețurile erau cuprinse între 1.050-1.200 de euro pe metrul pătrat, în funcție de îmbunătățiri și de zona în care sunt amplasate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS