20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFord suspendă producția la Craiova pentru opt zile

Ford suspendă producția la Craiova pentru opt zile

Producătorul auto din Craiova oprește temporar producția din cauza crizei de componente auto, care afectează mai mulți producători.

Dupa uzinele Dacia a venit randul Ford sa sisteze temporar productia. Producatorul auto din Craiova va opri productia incepand cu data de 26 februarie. Imposibilitatea aprovizionarii cu semiconductori afecteaza la Craiova atat productia de masini, cat si productia de motoare.

Ford confirma oprirea productiei

„Ca urmare a problemelor legate de furnizarea de semiconductori care afecteaza o mare parte din industria auto globala, Ford Craiova va suspenda temporar productia de vehicule si motoare timp de 8 zile, incepand cu 26 februarie.
Planul actual este ca productia la Ford Craiova sa fie reluata pe data de 10 martie. (…)
La nivel global, Ford monitorizeaza indeaproape situatia si isi adapteaza planurile de productie pentru a minimiza efectul asupra angajatilor, furnizorilor, clientilor si dealerilor din intreaga Europa”, au declarat reprezentantii Ford Craiova.

Cum vor fi platiti angajatii, pe perioada intreruperii temporare de productie

Reprezentantii producatorului auto au mentionat cum vor fi platiti salariatii companiei, pe perioada intreruperii productiei. „Pe parcursul celor 8 zile in care productia va fi suspendata, angajatii fabricii Ford Craiova vor fi platiti conform acordurilor incheiate intre companie si sindicate si tinand cont de legislatia in vigoare”, au mentionat reprezentantii Ford.

Potrivit unor surse, angajatii Ford ar urma sa fie platiti cu 78% din salariul brut, pe perioada suspendarii productiei. Ford Craiova are, la ora actuala peste 6.000 de angajati in uzina producatoare de masini si motoare.

Ford produce la Craiova masinile EcoSport si Puma, aceasta din urma fiind lansata in productie exact in debutul pandemiei. Puma a castigat teren pe pietele europene, astfel ca productia a crescut treptat. Anul trecut, Ford a vandut in Euroepa peste 118.000 de vehicule Ford Puma. Media productiei si vanzarii in Europa pentru Ford Puma a fost de circa 10.000 de unitati lunar.

Potrivit ACAROM, Ford a produs in 2020, in total, 179.008 vehicule la Craiova. Ceea ce inseamna ca cele doua modele aflate in fabricatie in uzina din Craiova totalizeaza, in medie, aproximativ 14.000-15.000 de unitati pe luna. Producatorul auto a confirmat pentru GdS ca cea mai mare parte a productiei de vehicule o reprezinta masinile Ford Puma.

De asemenea, la Craiova se mai fabrica motorul EcoBoost de 1.0 litri.

Criza componentelor electronice se adanceste, la nivel mondial

Industria auto a inceput sa fie tot mai afectata in 2021 de criza semiconductorilor. Producatorii de componente electronice de acest fel s-au reorientat, din cauza crizei sanitare. Multi producatori fabrica semiconductori si componente electronice pentru industria de echipamente medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS