13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriComisia îndeamnă Germania, Portugalia și România să transpună în mod corect cea de a 4-a Directivă privind combaterea spălării banilor

Comisia îndeamnă Germania, Portugalia și România să transpună în mod corect cea de a 4-a Directivă privind combaterea spălării banilor

Comisia a trimis astăzi, 18 februarie, scrisori de punere în întârziere Germaniei, Portugaliei și României din cauza transpunerii incorecte a celei de a 4-a Directive privind combaterea spălării banilor (DCSB4). Termenul de transpunere a DCSB4 a fost 27 iunie 2017. În urma unei evaluări a măsurilor de transpunere notificate de aceste state membre, Comisia a concluzionat că mai multe dispoziții din directivă nu au fost transpuse corect în legislația națională.

Lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului este esențială pentru asigurarea stabilității și securității financiare în Europa. Pentru a intensifica aceste eforturi, în data de 7 mai, Comisia a publicat un plan de acțiune în șase puncte, cu scopul de a consolida combaterea de către UE a spălării banilor și a finanțării terorismului. Cu toate acestea, în ultima perioadă, scandalurile legate de spălarea banilor au evidențiat necesitatea unor norme mai stricte la nivelul UE. Lacunele legislative dintr-un stat membru afectează UE în ansamblul său.

Din acest motiv, normele UE trebuie să fie puse în aplicare și respectarea lor trebuie supravegheată în mod eficient, pentru a combate criminalitatea și a asigura protecția sistemului nostru financiar. În acest sens, Comisia a decis astăzi că statele membre în cauză trebuie să abordeze aspecte fundamentale ale cadrului de combatere a spălării banilor, cum ar fi schimbul adecvat de informații cu unitățile de informații financiare (FIU), cerințele de precauție privind clientela și cooperarea adecvată între FIU-uri, sau transparența registrelor centrale ale beneficiarilor reali. Germania, Portugalia și România au la dispoziție două luni pentru a răspunde în mod satisfăcător argumentelor exprimate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS