16.2 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe așteptări au firmele din economia Doljului, în 2021

Ce așteptări au firmele din economia Doljului, în 2021

Din cauza pandemiei, comenzile din industrie pentru export au stagnat în unele domenii, iar în altele nu se mai situează la nivelurile de anii anteriori. Și în domeniul agriculturii și procesării alimentelor sunt stagnări sau scăderi. Ce asteptari au firmele în ceea ce privește evoluția afacerilor în 2021?

Evoluția pandemiei la nivel european și mondial a determinat schimbări ale comportamentului consumatorilor. Însă a generat și schimbări în fluxurile comerciale. În special între companii care activează în diverse state. Granițele multor state s-au închis anul trecut. Companiile aeriene nu au mai putut transporta pasageri. Circulația de mărfuri s-a îngreunat. Furnizorii de componente nu au mai putut livra la timp anumite comenzi.

Producătorii s-au reorientat către alți furnizori. Iar cererea de produse finite s-a diminuat în anumite luni ale anului, în statele afectate de pandemie.
Acestor fluxuri internaționale și schimbări ale consumatorilor s-au adăugat scăderile în industriile ale căror activități au fost închise de autorități temporar. Este vorba de în special de sectorul HORECA. Dar și de industria alimentară care a avut de suferit.

“Se anunță un an dificil pentru mediul de afaceri”

În contextul în care pandemia nu s-a încheiat nici în 2021, iar multe state au impus noi restricții, economia ar putea fi afectată. GdS a solicitat un punct de vedere președintelui Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Dolj pe acest subiect, în calitate de reprezentant al mediului local de afaceri.

“Se anunță un an dificil pentru mediul de afaceri. Multe afaceri depind de piața de la nivel local. Dar sunt și multe afaceri care depind de piață extinsă, în context internațional. Atunci când analizăm consumul, să nu ne uităm doar la consumul din supermarketuri. Există segmente, la nivel internațional, unde consumul a scăzut sau a stagnat. Colegii noștri care au afaceri în industrie spun că a stagnat consumul de piese, echipamente, componente diverse din diverse industrii. Firmele locale produc pentru export. În condițiile în care firmele din statele pentru care produc ei au stagnari ale comenzilor sau scăderi, atunci aceste scăderi sau stagnari se observă și la firmele noastre. Astfel că unele firme vor putea avea scăderi ale afacerilor până la finalul acestui an”, a precizat Gabriel Vlăduț, la solicitarea GdS.

Industria nu mai tureaza motoarele

El a menționat că din discuțiile cu reprezentanți ai unor firme din industrie, aceștia nu sunt optimiști în ceea ce privește creșterea comenzilor până la sfârșitul anului. “La industrie există stagnări clare ale comenzilor la export. Până la sfârșitul acestui an nu cred că vor crește comenzile, pentru că situația pandemică încă există. Problema este să nu se agraveze situația la nivel internațional, pentru că atunci am avea scăderi serioase și în industrie”, a explicat Gabriel Vlăduț.

Scăderi în agricultură și alimentația publică

Pandemia a condus la diminuări ale afacerilor în zona alimentației publice, coroborată cu scăderea vânzărilor pentru restaurante. Și lipsa evenimentelor (nunți, botezuri) și-a pus amprenta pe scăderea consumului de alimente și a procesării acestora. Ce se va întâmplă în aceste sectoare în anul 2021? Estimările pot fi făcute la nivel local doar pe baza informațiilor actuale. Totul depinde de evoluția pandemiei. Firmele nu își pot structura un plan de afaceri clar pentru 2021, din cauză că “apele” pandemiei nu s-au liniștit.


Președintele CCI Dolj a menționat că nu doar în industrie se simt stagnări ale comenzilor, ci și în agricultură și producția de alimente. “În agricultură se simt efecte negative ale pandemiei atât la micii producători care livrau la intern, cât și la marii producători care livrau la extern. În agricultură și industria alimentară sunt scăderi ale vânzărilor, atât pe plan intern, cât și la export.

Marii producători exportă materia prima brută, fără valoare adauagata mare. Micii producatori din industria agro-food au fost afectați și sunt afectați și anul acesta de situația din domeniul HORECA. Nu mai există cerere ca înainte de pandemie. Restaurantele închise sau redeschise parțial atrag după sine o reducere a comenzilor. Afacerile lor depind de măsurile de restricție”, a mai spus președintele CCI Dolj.

Urmează reduceri de personal?

Stagnarea sau reducerea afacerilor au implicat reduceri de personal, în anumite domenii afectate de pandemie. Gabriel Vlăduț a menționat că dacă în 2021 vor mai fi scăderi ale vânzărilor în anumite domenii, atunci firmele au în calcul și restructurări de personal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS