21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMai puțini salariați în Dolj. Au fost disponibilizate 3.542 de persoane

Mai puțini salariați în Dolj. Au fost disponibilizate 3.542 de persoane

În afară de HORECA, unele firme din alte domenii au disponibilizat personal, din cauza situației economice a momentului. Iată în ce domenii de activitate a scăzut numărul de angajați, în pandemie. Au existat și firme care au făcut angajări.

Pandemia a făcut mii de victime, în rândul angajaților din mediul privat. În decembrie 2020 față de decembrie 2019 numărul efectiv de angajați cu normă întreagă a scăzut cu 3.542 de persoane.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, în decembrie 2020 sunt înregistrate 152.366 de persoane cu contracte cu normă întreagă. În aceeași perioadă a anului trecut erau înregistrați în Dolj 152.366 de salariați cu contracte individuale de muncă (CIM) cu normă întreagă.


Scăderea numărului de angajați a survenit în mai multe domenii de activitate. Cel mai afectat este domeniul HORECA, unde au avut loc disponibilizări, ca urmare a închiderii unor cafenele, restaurante sau baruri. Dar mai sunt și alte domenii de activitate în care numărul de salariați a scăzut.

Industria textilă, comerțul angro și distribuția, afectate de pandemie

Potrivit inspectorului-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, a precizat că au existat unele domenii de activitate în care s-a diminuat numărul de angajați, comparativ cu anul trecut. “Anul acesta s-au înregistrat scăderi ale numărului de angajați în domeniul HORECA. Dar acesta nu este singurul domeniu afectat.

Au mai fost scăderi ale numărului de angajați în anumite zone din sfera comerțului. Și mă refer la comerțul angro și la domeniul distribuției. De asemenea, scăderi importante au apărut în industria textilă, în special la firme care lucrează în sistemul lohn, din cauza scăderii comenzilor pe plan extern”, a precizat, pentru GdS, inspectorul-șef al ITM Dolj.

În ce domenii a crescut numărul de angajați

În timp ce în unele domenii a scăzut numărul de angajați, au existat altele în care a fost cerere de personal. În general, în domeniile în care s-a intensificat cererea de bunuri și servicii în pandemie au avut loc și angajări.

“Anul acesta au avut loc angajări la firmele de curierat, în alimentație publică, dar pe segmentul de livrare la domiciliu, în domeniul panificației, în special la brutării, dar și în transporturi”, a menționat inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora. Cu toate că au avut loc și angajări în 2020, pe ansamblu, numărul de locuri de muncă de anul acesta este mult mai mic decât era în aceeași perioada a anului trecut.


O schimbare s-a înregistrat și la numărul total de CIM. Anul trecut, pe 18 decembrie erau active 179.135 de contracte individuale de muncă. Anul acesta, pe 18 decembrie erau active 180.512 CIM. Cu toate că sunt mai multe contracte active, salariați sunt mai puțini. Înseamnă că există persoane care au două sau mai multe contracte de muncă înregistrate pe numele lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS