10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCheltuielile firmelor cu testarea COVID a angajaților, deductibile fiscal

Cheltuielile firmelor cu testarea COVID a angajaților, deductibile fiscal

Angajatorii care decid să își trimită angajații să se testeze pentru COVID și le suportă costurile cu testele vor beneficia de scutire de la calculul impozitului pe venit, pentru acele sume. Dar pentru a le deconta testele angajaților, angajatorii trebuie să încheie contract cu clinicile care efectuează teste de acest fel.

OUG 181/2020, care a modificat Codul fiscal, a introdus în legislație deductibilitatea fiscală a cheltuielilor efectuate de firme cu testele COVID făcute salariaților și personalului asimilat. Adică, statul nu ia în calculul impozitului pe venit sumele pe care firmele le achită pentru testarea personalului.


La art. 68 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal “(4^2) Sunt cheltuieli deductibile contravaloarea testelor medicale de diagnosticare a infecției COVID-19 efectuate pentru contribuabil, cu scopul depistării și prevenirii răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfășurării activității, individual sau într-o formă de asociere, pe perioada instituirii stării de urgență sau de alertă, potrivit legii”.

Firmele nu datorează impozit dacă plătesc testele angajaților

Concret, firmele nu datorează impozit pe venit statului și nici contribuție la asigurările sociale pe sumele care sunt asigurate de angajatori pentru testele COVID efectuate de angajați și pentru colaboratorii care primesc de le firmele respective sume asimilate salariilor.


Sunt deductibile fiscal cheltuielile cu testele COVID atunci când angajatorii își trimit angajații să se testeze și le suportă costul testelor. La art. 76, alin. 4 din Codul Fiscal s-a introdus litera v), care prevede ce sume sunt neimpozabile, sub aspectul impozitului pe venit. Astfel, Codul fiscal prevede la articolul respectiv:
“v) Contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/plătitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infecţiei COVID-19, din iniţiativa acestuia, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, în scopul depistării şi prevenirii răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfăşurării activităţii în condiţii de securitate şi sănătate în muncă, pe perioada instituirii stării de urgenţă sau de alertă, potrivit legii”.

Nu sunt datorate nici contribuții la CAS

Nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) cheltuielile suportate de angajator cu testele COVID ale angajaților. Astfel, prin OUG 181/2020 s-a adăugat un text la Legea 227/2015, prin care se precizează că nu este inclusă în baza de calcul a CAS: “v) contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/plătitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infecţiei COVID-19, din iniţiativa acestuia, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor (…)”, se arată în textul de lege.

Cum procedează, efectiv, firmele și angajații care se testează

În cazul în care angajatorii decid să le solicite angajaților să se testeze pentru COVID, trebuie să îi programeze la un centru de recoltare. Pe baza programării și a unui contract încheiat între angajator și clinica privată care efectuează teste COVID, clinica va putea emite factură pe numele angajatorului.


În cazul în care angajatul se duce să se testeze, la solicitarea angajatorului, dar angajatorul nu are o convenție, un contract cu clinică respectivă, atunci unitatea medicală va putea emite un document doar pe numele pacientului. Unele clinici nu emit factură pe numele angajatorului, dacă s-a testat o persoană fizică. Aceste detalii privind decontarea sumelor sunt stabilite între firma care trimite angajații la testare și clinica privată respectivă.
În cazul în care o persoană se testează din proprie inițiativă la o clinică privată, atunci bonul fiscal nu va putea fi decontat de firma la care lucrează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS