23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii nu au mai avut apetit pentru afaceri în pandemie

Doljenii nu au mai avut apetit pentru afaceri în pandemie

Pe primele șapte luni ale anului 2020, numărul de firme înmatriculate la Oficiul Registrului Comerțului a scăzut cu 38% față de aceeași perioada a anului trecut. S-a diminuat și numărul de firme radiate și dizolvate, față de anul trecut. Dar pe ansamblu, sunt mai multe firme închise, decât cele deschise în acest an.

De la începutul anului și până la finele lunii iulie, doljenii nu și-au mai înființat societăți în număr mare, ca în alți ani. Numărul operațiunilor efectuate prin Oficiul Registrului Comerțului (ORC) Dolj a fost diminuat pe perioada pandemiei.

Scăderea numărului de societăți înmatriculate are legătură și cu faptul că persoanele nu au avut prea multă mobilitate, dată fiind starea de urgență, dar și starea de alertă. Însă are legătură și cu faptul că au fost mai puține persoanele care au avut inițiative de afaceri noi, în contextul anului 2020.

Din calcule se observă că în cele 7 luni ale anului 2020 au fost mai multe firme închise (dizolvate, radiate sau cu activitatea suspendată) decât cele nou înființate. Detaliem în cele ce urmează.

Câte firme s-au înființat în pandemie

Potrivit datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), în perioada ianuarie-iulie 2020, la Dolj au fost înmatriculate 1.797 de firme. Numărul societăților înmatriculate în 2020 este în scădere cu 38,16% față de numărul celor înmatriculate în aceeași perioada a anului 2019 (2.906 firme înmatriculate).

În primele șapte luni ale anului 2020 au fost înmatriculate 1.283 de SRL-uri, 272 de PFA-uri (persoane fizice autorizate) și doar o societetate pe acțiuni.

141 de firme și-au suspendat activitatea

În intervalul analizat din 2020, la ORC Dolj au fost înregistrate 141 de firme care și-au suspendat activitatea. Numărul lor este în scădere cu 38,89% față de anul trecut. În aceeași perioadă a anului 2019 își suspendasera activitatea 227 de firme.

Multe firme s-au dizolvat în intervalul analizat. Dar nu mai multe ca anul anterior. Astfel, în intervalul ianuarie-iulie 2020 au fost dizolvate 457 de societăți din Dolj. În scădere cu 28,48% față de aceeași perioadă a anului anterior. Pe primele 7 luni din anul 2019 fusese suspendată activitatea a 639 de firme din Dolj.

Sute de firme au fost radiate

Numărul firmelor radiate este și mai mare decât numărul societăților dizolvate. 729 de firme au disparul anul acesta din Dolj, fiind radiate. Însă anul acesta au fost radiate mult mai puține societăți față de aceeași perioadă a anului trecut. În 2019 au dispărut 2.378 de firme. Astfel că în 2020 au fost radiate în Dolj mai puțin cu 69,34% din firme, față de aceeași perioada a anului anterior.

Totuși, dacă analizăm în ansamblu evoluția înmatriculărilor, a dizolvarilor și radierilor constatăm că au fost mai multe firme care au dispărut în 2020 sau care și-au suspendat activitatea decât firme nou-înființate.

Au apărut 1.283 de firme noi, dar au fost dizolvate, radiate și suspendate 2.056 de firme. Astfel că numărul firmelor închise a fost aproape dublu față de numărul societăților care s-au înființat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS