17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum a trecut mediul local de afaceri de pandemie

Cum a trecut mediul local de afaceri de pandemie

S-a reluat întreaga activitate economică în septembrie? Ce au pierdut și ce au câștigat firmele doljene? La solicitarea GdS, președintele Camereri de Comerț și Industrie Dolj a realizat o radiografie a mediului local de afaceri, după ce a trecut ceea ce a fost mai greu, în pandemie.

Datele statistice publicate recent arată o reluare a consumului, la nivel național, în luna iulie a acestui an. Potrivit comunicatului transmis de Institutul Național de Statistică (INS), cea mai mare creștere a consumului s-a înregistrat la carburanți, precum și la mărfuri alimentare și nealimentare. Populația a putut să circule mai mult și a achiziționat mai multe bunuri, față de luna precedentă.

INS a precizat: “Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna iulie 2020, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 10,3% datorită creșterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+24,6%), vânzările de produse nealimentare (+6,9%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,3%)”.


De la 1 septembrie a fost reluată activitatea în domeniul HORECA. Restaurantele s-au putut deschide, în condițiile legii. Acestea fuseseră ultimele firme a căror activitate a fost oprită prin ordonanțe militare, pe perioada situației de urgență și a stării de alertă.


Ce s-a întâmplat pe perioada pandemiei cu mediul local de afaceri, care sunt repercusiunile pe termen scurt și mediu, în ce condiții își revine cererea pe piață și multe alte aspecte vom detalia în cele ce urmează.

Unele firme au dispărut de pe piață, altele s-au zbătut să supraviețuiască

La solicitarea GdS, președintele Camerei de Comerț și Industrie Dolj, Gabriel Vlăduț, a realizat o radiografie a mediului local de afaceri, de la începutul pandemiei și până acum. “Nu am cunoștințe să își fi reluat activitatea toate restaurantele, de la 1 septembrie, însă am cunoștință de faptul că unele rerstaurante s-au desființat. Nu au putut să își susțină costurile pe perioada în care au fost cu activitatea oprită. Sigur au fost și firme care au intrat în insolvență, din cauza incapacității de lucru. Am cunoștință de firme din domeniile afectate de pandemie: restaurante, baruri, terase, parcuri de distracții, frizerii”, a spus Gabriel Vlăduț.

Ce firme au avut de suferit

Potrivit președintelui CCI Dolj, a precizat că au fost afectate și alte firme, pe perioada pandemiei. “Au fost firme afectate parțial, prin diminuarea cererii. De exemplu, firmele din domeniul comerțului, dar și unele firme din industrie, care și-au diminuat capacitățile de producție, de la debutul pandemiei și până acum.

Inclusiv anumite firme din domeniul IT au avut probleme, prin scăderea capacității de produse testate. Având în vedere că mulți angajați au lucrat de acasă, nu au putut fi testate produsele IT. Au fost scăderi și la nivelul cererii. Cei din HORECA au fost blocați. Acest lucru a afecta și vânzările de bunuri alimentare, de băuturi. Desfacerea implică mult mai multe industrii adiacente, industrii suport. Transporturile au fost afectate”, a precizat Gabriel Vlăduț, pentru GdS.


Presedintela CCI Dolj a menționat că în lunile iulie și august cererea a început să își revină, dar nu la nivelul dinainte de pandemie.

Ce se poate întâmpla de acum încolo

În perioada următoare, președintele CCI Dolj estimează o revenire a cererii, dar nu se știe la ce nivel. “S-au redeschis unitățile din domeniul HORECA, cererea își revine treptat. Dar totul este în evoluție. Nu se poate anticipa la ce nivel ajung vânzările. Rămâne de văzut la ce nivel își vor reveni activitățile economice. Inclusiv cele din alte domenii de activitate. Încă nu s-au încheiat efectele pandemiei”, a precizat Gabriel Vlăduț.


Semne bune sunt pentru industrie, în această perioadă. Cererea pe acest segment își revine treptat. Un exemplu elocvent este industria auto. Fabricile auto din Europa și-au reluat producția. Și fabrica auto din Craiova lucrează intens. Producătorul auto din Craiova a introdus al treilea schimb de lucru, încă de luna trecută, pentru a produce mai multe autovehicule.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS