15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCâți doljeni și-au pierdut locurile de muncă și câți s-au angajat, în pandemie

Câți doljeni și-au pierdut locurile de muncă și câți s-au angajat, în pandemie

Luna de vârf în care s-au pierdut cele mai multe locuri de muncă a fost aprilie, cu 1.026 de șomeri. Totuși, în perioada martie-iunie, firmele doljene au oferit mii de locuri de muncă noi. Câți doljeni s-au angajat în perioada martie-iunie.

GdS a scris recent despre numărul persoanelor aflate în șomaj tehnic de la instituirea stării de urgență și până acum. În luna aprilie se înregistraseră cele mai multe persoane aflate în șomaj tehnic. Cele peste 29.000 de persoane aflate atunci în șomaj tehnic reprezentau aproximativ 20% din numărul total al angajaților din Dolj. Începând din mai a scăzut numărul persoanelor aflate în șomaj tehnic. Ceea ce însemna că din mai au început să se reia unele dintre activitățile economice. Astfel că o mare parte a persoanelor aflate în șomaj tehnic au fost rechemate la lucru.

Însă au existat firme care au fost nevoite să dea afară oameni. Dacă cei disponibilizați întruneau condițiile legale să beneficieze de indemnizație de șomaj, atunci au devenit șomeri.

Câți doljeni au devenit șomeri din martie și până acum

Potrivit datelor de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Dolj, în perioada martie-iunie 2020 au intrat în evidențele instituției 2.332 de persoane care au devenit șomeri. În luna martie s-au înregistrat 266 de șomeri indemnizați noi, la AJOFM Dolj. În aprile a fost luna în care și-au pierdut locurile de muncă cei mai mulți doljeni. Respectiv, au devenit șomeri indemnizați 1.026 de doljeni. În luna mai a scăzut numărul șomerilor noi. În luna respectivă au fost înregistrate 679 de persoane în rândul șomerilor.

În iunie a scăzut și mai mult numărul persoanelor care și-ai pierdut locul de muncă. Potrivit AJOFM Dolj, în iunie au intrat în rândul șomerilor indemnizați 361 de persoane noi.

3.430 de locuri de muncă noi, create în pandemie

În Dolj se întâmplase un paradox. În timp ce unele firme au dat afară din personal, din cauza restrângerii activității în pandemie, alte firme au angajat. În același interval analizat au fost oferite mii de locuri de muncă noi.”În perioada martie-iunie 2020, potrivit declarațiilor agenților economici privind locurile de muncă vacante, au fost comunicate Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Dolj, un numar total de 3.430 de persoane”, a informat AJOFM Dolj, la solicitarea GdS.

Au fost create locuri de muncă în mai multe domenii de activitate. Potrivit datelor de la AJOFM Dolj, domeniile de activitate pentru care angajatorii au comunicat locuri de muncă vacanțe sunt: agricultură, confecții, construcții, activități de protecție și pază, transporturi, comerț cu amănuntul și cu ridicata, servicii și altele.

Câți șomeri s-au angajat în pandemie

Pe perioada martie-iunie 2020 și-au găsit loc de muncă 2.851 de persoane, potrivit AJOFM Dolj. Practic, din numărul total de șomeri din Dolj, pe perioada pandemiei și-au găsit loc de muncă un numar mai mare de persoane decat numarul celor care si-au pierdut locul de munca. Adica s-au angajat mai multi decat cei care au ramas someri. AJOFM nu are o statistică prin care să fie evidențiate persoanele care au fost disponibilizate în pandemie și care s-au și angajat, între timp.

Ci datele relevă numărul de persoane angajate din totalul șomerilor aflați în evidențele instituției amintite. Dintre cei 2.851 de șomeri încadrați în muncă în perioada martie-iunie, 987 de oersoane au fost din rândul șomerilor indemnizați. Nu se știe câți dintre aceștia fuseseră disponibilizați tot în pandemie.

Ultimele date statistice date publiucitatii de AJOFM Dolj arată că în iunie au fost înregistrați, în total, 18.996 de șomeri. Dintre aceștia, doar 3.120 de șomeri sunt indemnizați. Cei mai mulți șomeri înregistrați la Dolj sunt neindemnizați, respectiv 15.876 de persoane. Aici intră și persoanele beneficiare de venit minim garantat.

Rata șomajului calculată pentru luna iunie este de 7,14%. Cifrele ce reprezintă șomajul sunt în creștere ușoară față de cele prezentate luna anterioară.

Mii de angajați au beneficiat de 41,5% din salariu, de la stat

Aproape 2.000 de firme au obținut 41,5% din salarii pentru angajații care au fost în șomaj tehnic.

Statul a facilitat angajatorii care au avut angajați în șomaj tehnic, prin acordarea unui sprijin financiar de 41,5% din salariul angajaților. Aproape 2.000 de firme din Dolj au solicitat de la stat întoarcerea a 41,5% din salariu pentru angajați.

“Conform OUG 92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-COV -2, precum și pentru modificarea unor acte normative au fost înregistrate pe platforma aici.gov.ro, în vederea acordării sprijinului financiar de 41,5% din salariu pentru angajatorii ai căror salariați au beneficiat de șomaj tehnic, 1.950 de solicitări din partea angajatorilor din județul Dolj, pentru un număr de peste 13.200 de persoane”, informează AJOFM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS