11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNoua Casă, în varianta de lux

Noua Casă, în varianta de lux

Statul garantează 60% din valoarea locuinţelor noi, dacă acestea au o valoare între 70.000 de euro şi 140.000 de euro. Pe lângă un venit consistent pe care trebuie să îl aibă familiile care împrumută până la 140.000 de euro pentru o locuinţă, acestea trebuie să plătească şi un avans de 15%. Îşi vor permite astfel de credite doar cei cu bani.

Programul „Prima Casă“ se transformă în „Noua Casă“. Statul va garanta şi credite pentru locuinţe noi de până la 140.000 de euro. Precum şi credite pentru locuinţe vechi, de până la 70.000 de euro. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a adus o serie de clarificări, printr-un comunicat de presă publicat pe 27 iulie. Potrivit FNGCIMM, pe Programul „Noua Casă“ pot fi acordate garanţii pentru: „1) Credite de până la maximum 140.000 de euro pentru care se percepe un avans de 15% şi se acordă o garanţie în nume şi cont stat în valoare de 60%. 2) și credite de până la 70.000 de euro cu un avans de 5% şi o garanţie în nume şi cont stat de 50%“.

Singura limitare pentru cei care vor să cumpere locuinţe noi, mai scumpe de 70.000 de euro, este aceea că persoanele respective trebuie să chite un avans de 15% din valoarea locuinţei. Pe vechiul program, avansul standard era de 5%. Creditele de până la 70.000 de euro se acordă pentru locuinţele vechi. Sunt considerate locuinţe vechi acele imobile mai vechi de cinci ani de la data contractării creditului. 


Cine îşi poate permite un credit de până la 140.000 de euro


Statul facilitează achiziţionarea de locuinţe noi, chiar şi la preţuri care nu sunt pentru orice buzunar. De exemplu, cine vrea să contracteze un credit bancar pentru o locuinţă de 140.000 de euro trebuie să aibă venituri consistente. La cursul BNR afişat pentru ziua de marţi, 140.000 de euro înseamnă 675.874 de lei. La un astfel de credit, la o dobândă de 4,5% şi DAE 5,3% (aproximativ cât este dobânda prin Prima Casă) venitul familiei trebuie să fie cu mult peste medie. La 140.000 de euro, avansul pe care trebuie să îl aibă împrumutaţii este de 21.000 de euro (aproximativ 101.000 de lei). 

GdS a efectuat un calcul pentru un credit ipotecar în lei, în echivalentul a 140.000 de euro, adică la 675.000 de lei. Persoana ar rambursa 965.799 de lei, după 25 de ani. Ar achita o rată de 3.200 de lei pe lună. Potrivit normelor de creditare impuse de BNR, o persoană se poate împrumuta în limita a 40% din venituri. Astfel, o familie care se împrumută pe „Noua Casă“ şi accesează valoarea maximă a împrumutului trebuie să aibă un venit de 8.017 lei pe lună. 

Pentru suma maximă care exista şi până acum în program de 70.000 de euro, statul garantează 50% din valoarea creditului. Dacă luăm în calcul valoarea maximă exprimată în lei, de 337.000 de lei, rata lunară ar fi de 1.601 lei pe lună, potrivit calculelor efectuate pe simulatorul de credite al unei bănci. Venitul familiei care se împrumută trebuie să fie de cel puţin 4.000 de lei.  


„Noua Casă“ pune presiune artificială pe preţurile locuinţelor noi


Craiovenii nu se interesează în număr mare de condiţiile noului program, potrivit unui specialist de pe piaţa imobiliară. Intermediarii din sectorul imobiliar se tem că preţurile locuinţelor noi ar putea fi menţinute artificial, tocmai din cauză că statul va acorda garanţii pentru credite de până la 140.000 de euro.

„Este o greşeală, din punct de vedere economic, să îi finanţeze statul pe cei cu venituri mari. Programul îşi pierde caracterul social prin garantarea unor credite de până la 140.000 de euro. „Noua Casă“ pune pesiune artificială pe preţurile locuinţelor noi. Logica spunea că preţurile ar fi trebuit să scadă, în actualele condiţii ale peţei. În condiţiile în care statul va garanta creditele de până la 140.000 de euro, ar putea să fie întreţinute preţurile. Ceea ce nu este normal“, a spus Cristian Clenciu, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare. 

Cine poate fi eligibil pe Programul „Noua Casă“


În ceea ce priveşte criteriile de eligibilitate în cadrul programului, acestea au rămas neschimbate.

Astfel, poate avea calitatea de beneficiar al Programului „Noua Casă“ orice persoană care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: – la data solicitării creditului garantat, declara pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin programul „Prima Casă“, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp; – achiziţionează sau construieşte o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile programului; – are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul, mai informează FNGCIMM.


Ce se întâmplă cu dosarele pe „Prima Casă“ aflate în lucru


FNGCIMM a făcut precizări legate de dosarele aflate în lucru pe vechea legislaţie.

„Se introduc norme tranzitorii prin care contractele de garantare şi promisiunile de garantare încheiate şi aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă continuă sa producă efecte în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare la data emiterii lor, precum şi norme tranzitorii referitoare la solicitările de acordare a unei finanţări garantate aflate în curs de analiză la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă prin care li se aplică dispoziţiile legale în vigoare la data depunerii lor la finanţator“, precizează FNGCIMM, printr-un comunicat de presă.

Beneficiarii programului pot efectua rambursarea anticipată parţială sau integrală, fără a se percepe comision de rambursare anticipată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS