13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDupă parcul industrial, Zacaria reînsuflețește halele 7 Noiembrie

După parcul industrial, Zacaria reînsuflețește halele 7 Noiembrie

După investiții de 25 de milioane de euro în primul parc industrial privat din oraș, pe un teren de 100.000 mp, Zacaria continuă să crească pe piața din Craiova. Dezvoltatorul imobiliar vine cu planuri ambițioase, propunându-și să revitalizeze nu doar terenuri neexploatate din zone industriale, ci și un spațiu istoric din inima orașului. Mai exact, fosta uzină „7 Noiembrie“, unde Zacaria va da naștere, în curând, unui proiect rezidențial care va însufleți un loc rămas în urma timpului.

O companie cu 15 ani de experiență în România

Zacaria este un dezvoltator imobiliar și există în România din anul 2005, atunci când Jonathan Diamantino, actualul CEO al companiei, a văzut potențialul imens de investiții și a reușit atragerea de capital cu ajutorul grupului internațional Alf Mizzi & Sons. Grupul de origine malteză reprezintă o afacere de familie cu o istorie de peste 100 de ani. Investițiile majore au început în plină criză imobiliară, în anii 2008-2009, când Zacaria s-a orientat spre achiziționarea unor hale vechi și reconvertirea lor în centre logistice și de producție moderne.

Primul parc industrial privat din Craiova

Aceeași strategie a valorificării unor zone uitate de timp a fost aplicată și în Craiova, ulterior achiziției din 2015 a unui teren de aproximativ 100.000 mp de pe strada Henry Ford.

Proiectul a fost complex, necesitând demolarea unor construcții vechi și curățarea și ecologizarea terenului. Au fost însă păstrate părți din structură pentru a fi reutilizate, conform principiilor aplicate până acum de Zacaria. „Lucrările au fost executate, în cea mai mare parte, cu firme locale, pentru a susține afacerile din zonă și pentru a permite ca banii investiți să rămână în circuitul local“, spun reprezentanții companiei.

După o muncă de peste doi ani, în 2018 au început și primele livrări de spații de tip clasa A din Southern Industrial Park – primul parc industrial privat dezvoltat în Craiova. Astăzi, primele două clădiri, ce însumează 40.000 mp de suprafață închiriabilă, sunt finalizate integral și sunt închiriate în proporție de 90%. Proiectul a atras nume importante din comunitatea de business locală și internațională, printre chiriași fiind Cummins Generator Technologies, Ursus Breweries, Librarie.net, Black Sea Suppliers sau Fan Courier.

Investițiile actuale în Zacaria Southern Industrial Park se ridică la peste 25 milioane de euro.

Proiectul a avut și un impact semnificativ în atragerea de forță de muncă din zonă, în acest moment peste 300 de persoane desfășurându-și activitatea în Southern Industrial Park.

În plan, extinderea parcului și proiect rezidențial de amploare

Investițiile actuale în parcul din Craiova însumează peste 25 de milioane de euro. Însă compania nu se oprește aici, ci intenționează să dezvolte în curând și cea de-a treia hală, cu o suprafață închiriabilă de 13.000 mp, o investiție de aproximativ 5 milioane de euro.

În același timp, Zacaria a început să își dezvolte un portofoliu de terenuri strategice pentru dezvoltarea unor proiecte rezidențiale de calitate, alegând și Craiova pentru un astfel de proiect.

Spre deosebire de domeniul industrial, unde dezvoltarea s-a făcut în multiple zone din țară, în sectorul rezidențial Zacaria a acționat mult mai precaut, axându-se până acum doar pe Sibiu și București.

„Dar modul în care comunitatea din Craiova a îmbrățișat proiectele Zacaria ne-a determinat să alegem acest municipiu ca locație pentru următorul proiect rezidențial”, transmite conducerea companiei.

Zacaria a achiziționat, astfel, fosta uzină „7 Noiembrie” și terenul adiacent, în suprafață totală de 12.000 mp.

Fosta uzină „7 noiembrie“, readusă la viață

Proiectul mixt Valletta Plaza va urma două direcții de dezvoltare. În primul rând, pe o parcelă de 8.700 mp compania intenționează dezvoltarea a 4 blocuri de locuințe cu 200 de apartamente moderne, finisate la cheie. Aproximativ 95% din locurile de parcare vor fi în regim subteran, proiectul totalizând două niveluri de parcaj inferioare.

„La acest proiect lucrează arhitecți cu experiență și cu o viziune modernă, pentru înglobarea lui în specificul și înfățișarea zonei. Conceptul este împrumutat din cultura occidentală, unde cartierele rezidențiale cuprind nu numai spații de locuit, ci și spații pentru relaxare indoor-outdoor, shopping și zone de interacțiune pentru comunitate. De asemenea, avem în vedere și o piațetă ubană, spații dedicate culturii și artelor, precum și spații care pot fi puse la dispoziția autorităților locale pentru diverse instituții care lucrează cu publicul”, explică dezvoltatorii.

În ceea ce privește clădirea care a adăpostit Atelierele Brătășanu, construită în anii 1910-1927, Zacaria urmărește câteva posibile direcții de dezvoltare, toate în conformitate cu reglementările și legislația din domeniu. Compania promite să readucă la viață clădirea monument istoric.

Investiție de peste 20 milioane de euro

Investiția se ridică la peste 20 de milioane de euro și va crea câteva sute de locuri de muncă, în ceea ce se dorește a fi un proiect reper în materie de dezvoltare mixtă din regiune.

Zacaria și-a construit renumele din domeniu prin proiecte care au presupus însuflețirea unor zone uitate sau ignorate de alți investitori, modernizarea și remodelarea peisajelor urbane fiind deja parte din cultura internă organizațională.

„Shaping the landscape of Romania“ este motto-ul companiei, după care s-a ghidat în ultimii 15 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS