16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRecord de locuințe nou-construite în Craiova

Record de locuințe nou-construite în Craiova

Finalul anului trecut a fost propice finalizării multor locuințe în Dolj, în general, în Craiova, în special. În ultimele luni ale anului trecut au fost terminate de două ori mai multe locuințe în Craiova față de trimestrul anterior din 2019 și față de același trimestru din 2018.

În ultimul trimestru al anului 2019, în Craiova au fost finalizate cele mai multe locuințe, comparativ cu toate celelalte trimestre ale anului. Potrivit datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică Dolj, în ultimele trei luni ale anului trecut s-au finalizat cele mai multe locuințe în județul Dolj din tot anul, dar şi comparativ cu anul anterior.

Potrivit datelor statistice, pe ultimele trei luni ale anului 2019, în Dolj s-au finalizat 635 de locuințe. Numărul locuințelor finalizate în acel trimestru este foarte mare atât comparativ cu trimestrul anterior, cât și în comparație cu trimestrul similar din anul 2018. Astfel, în perioada octombrie-decembrie 2018 se finalizaseră în Dolj 363 de locuințe. Ceea ce înseamnă că în aceeași perioadă din 2019 a fost raportat la Statistică un număr aproape dublu de locuințe terminate.

Și în comparație cu trimestrul al treilea din 2019, în trimestrul patru a crescut semnificativ numărul locuințelor terminate. Astfel, prezentăm datele statistice pe trimestre. În trimestrul unu din 2019 au fost finalizate în Dolj 203 locuințe. În trimestrul al doilea s-au raportat 254 de locuințe finalizate. Iar în trimestrul al treilea, 321 de locuințe au fost terminate în Dolj. În trimestrul al patrulea, numărul lor s-a dublat, fiind finalizate 635 de locuințe, potrivit Statisticii.

În acest indicator statistic se raportează doar locuințele finalizate în trimestrul în care au fost terminate.

Cele mai multe apartamente, finalizate în Craiova

Cele mai multe locuințe terminate s-au înregistrat în mediul urban. Astfel, în ultimele trei luni din anul 2019 au fost terminate în mediul urban 557 de locuințe, iar în mediul rural, 78. În mediul urban este vorba preponderent de apartamente. Cum cele mai multe proiecte imobiliare au fost începute în Craiova, în datele statistice este vorba de apartamente finalizate în Craiova. Explicația pentru acest număr record de locuințe terminate în Craiova ar fi aceea că în 2018 și 2019 a fost cea mai mare cerere de locuințe noi, pe piață.

Reluarea „modei“ de a construi pe banii clientului, cu sume mari cerute în avans, i-a făcut pe mulți constructori să decidă să ridice blocuri în domeniul rezidențial. Ei nu aveau nevoie de prea mulți bani de la bănci sau de la alți creditori.

În general, locuințele se finalizau cu banii clienților, care erau dispuși să plătească în avans sume importante. Acele sume erau de zeci de mii de euro, fără ca măcar clientul să vadă locuința înainte de a plăti avansuri semnificative.

Explicația construirii de apartamente: atunci a existat o cerere mare de locuințe noi

Specialiștii în imobiliare anunţaseră de la începutul anului trecut că sunt foarte multe apartamente în stadiul de construcție, în Craiova. La vremea respectivă, cererea de locuințe noi era în plină expansiune. Apartamentele se vindeau din stadiul de proiect.

GdS a verificat, la data respectivă, autorizațiile de construire emise în Craiova. Se observa, la acea dată, că au fost date autorizații de construire atât pentru blocuri individuale, cât și pentru câteva ansambluri rezidențiale. Acestea din urmă cuprindeau mai multe blocuri, grupate în aceeași zonă.

Unele dintre blocurile pentru care s-au obținut autorizații de construire în trecut au fost finalizate anul trecut. Pe atunci exista cerere de apartamente noi pe piață. Foarte multe dintre apartamentele care se construiau în Craiova erau achitate în avans de viitorii proprietari. Unele dintre acele apartamente s-au finalizat înainte de sfârșitul anului.

Alte apartamente aflate în construcție nu au fost terminate nici în 2019, nici în prima parte a anului 2020. Dezvoltatorii imobiliari pe care i-a prins criza cu apartamentele nefinalizate trebuie să facă eforturi să obțină finanțări și să termine locuințele. În special pe cele deja contractate, după cum a prezentat GdS recent.

După ce acestea vor fi finalizate, le vom regăsi în statisticile oficiale. În 2020, vor fi înregistrate mai puține locuințe finalizate, din cauza crizei instalate, care a blocat, momentan, piața imobiliară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS