10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii câștigau, la început de an, 2.977 de lei net pe lună

Doljenii câștigau, la început de an, 2.977 de lei net pe lună

În decembrie 2019, câștigul salarial net era de 2.977 de lei, iar în ianuarie a scăzut nesemnificativ la 2.975 de lei. Scăderi mai importante ale câștigului salarial mediu net sunt așteptate pe martie și aprilie.


La sfârșitul anului 2019, doljenii înregistrau câștiguri salariale medii bunicele. Conform datelor de la Direcția Județeană de Statistică Dolj, câștigul salarial mediu brut în Dolj a fost de 4.932 de lei de persoană, pe finalul anului 2019 și început de an 2020.

„Câştiguri peste media judeţului au realizat salariaţii din servicii (5.128 lei), iar sub media judeţului, salariaţii din industrie şi construcţii (4.619 lei) şi din agricultură, silvicultură şi pescuit (3.786 lei)”, informa Statistică doljeană.


Salariul mediu net a fost de 2.977 de lei


Unii doljeni au încheiat anul 2019 cu salarii nete relativ bune. Câștigul salarial mediu net în luna decembrie 2019 a fost de 2.977 de lei în Dolj. Cum acesta reprezintă o medie, este clar că au existat persoane care au câștigat efectiv mai mult de 2.977 de lei pe lună. Au fost și persoane care au avut salarii nete sub acest nivel.

Pe principalele ramuri s-au înregistrat următoarele niveluri: 3.046 de lei în servicii, 2.894 de lei în industrie şi construcţii şi 2.271 de lei în agricultură, silvicultură şi pescuit.

La vremea respectivă, conform Statisticii, „în clasamentul judeţelor României, judeţul Dolj ocupă: locul al 16-lea după câştigul salarial mediu net pe economie; locul al 28-lea după câştigul salarial mediu net din agricultură, silvicultură şi pescuit; locul al 19-lea după câştigul salarial mediu net din industrie şi construcţii; locul al 12-lea după câştigul salarial mediu net din servicii“.


În ianuarie 2020, doljenii câștigau, în medie, 2.975 de lei net


Potrivit datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică Dolj, la solicitarea GdS, în ianuarie, câștigurile salariale au fost puțin mai mici decât în decembrie 2019. Scăderile sunt aproape insesizabile. Cel mai probabil, reducerea de 10 lei a câștigului salarial mediu brut s-ar datora faptului că, în decembrie, angajații mai primiseră anumite sporuri, prime sau bonusuri. Acestea nu s-au mai regăsit și în ianuarie.

Astfel, câștigul salarial mediu brut în luna ianuarie 2020 a fost de 4.922 de lei de persoană. Câştiguri peste media judeţului au realizat salariaţii din servicii (5.210 lei), iar sub media judeţului salariaţii din industrie şi construcţii (4.387 de lei) şi din agricultură, silvicultură şi pescuit (3.868 de lei).

Câştigul salarial mediu net în luna ianuarie 2020 a fost de 2.975 de lei, informează Statistica doljeana. Acest câștig este cu 2 lei mai mic decât în luna precedentă. Pe principalele ramuri s-au înregistrat alte niveluri ale câștigului salarial mediu net. De exemplu, 3.090 de lei în servicii, 2.779 de lei în industrie şi construcţii. De asemenea, s-a înregistrat un câștig salarial mediu net de 2.321 de lei în agricultură, silvicultură şi pescuit.


Efectele pandemiei asupra salariilor se vor vedea și în statistici


Ce se întâmplă în restul anului 2020 cu salariile? În primul trimestru al anului 2020, în special pe luna martie, este posibil ca nivelul salariilor să fi fost ușor afectate de efectele pandemiei. În schimb, din luna aprilie, nivelul salariului mediu brut și net pe județ ar înregistra modificări mari, în sensul scăderii. Zeci de mii de persoane au intrat în șomaj tehnic în aprilie. Acestea încasează pe aprilie 75% din salariu, în cele mai multe cazuri. Au fost și persoane care și-au pierdut locurile de muncă.

Alte persoane angajate nu mai încasează în această perioada bonusuri și prime sau alte venituri de natură salarială. Pe luna mai, câștigul salarial depinde foarte mult de durata situației de urgență.

Nivelurile de salarii se vor observa din statistici la data la care se vor procesa toate detaliile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS