12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMFP: Moody's a reconfirmat rating-ul aferent datoriei şi a modificat perspectiva de ţară de la stabilă la negativă

MFP: Moody’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei şi a modificat perspectiva de ţară de la stabilă la negativă

Agenţia de rating Moody’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a modificat perspectiva de ţară de la stabilă la negativă, informează Ministerul Finanţelor Publice (MFP), într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, informeaza Agerpres.

Ce a stat la baza reconfirmarii de catre Agenţia de rating Moody’s a raitingului de tara

Potrivit sursei citate, decizia agenţiei de reconfirmare a ratingului de ţară are la baza potenţialul de creştere economică solidă al României, chiar şi în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, precum şi capacitatea instituţională moderată a statului român. Agenţia apreciază că România are o economie mai mare şi cu o creştere mai rapidă decât alte state din aceeaşi categorie de rating (Baa3).

„Anunţul Moody’s confirma că priorităţile actuale ale Ministerului Finanţelor Publice, respectiv adoptarea şi implementarea măsurilor fiscal-bugetare pentru combaterea crizei COVID-19 şi relansarea economică a României sunt corecte şi responsabile. Numai după adresarea acestei crize fără precedent vom putea vorbi despre consolidare fiscală”, precizează Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice.

Reforma pensiilor a cauzat deteriorarea perspectivei raitingului

Ministerul de resort susţine că agenţia de rating precizează că modificarea perspectivei a avut în vedere deteriorarea structurală a finanţelor publice, agravată de creşterea datoriilor pe termen lung ca urmare a reformei pensiilor adoptate în 2019, precum şi deteriorarea poziţiei externe a României.

Factorii care pot conduce la o revenire a perspectivei de ţară sunt îmbunătăţirea colectării taxelor şi impozitelor, reducerea cheltuielilor curente, însoţite de alte măsuri care ar influenţa pozitiv sustenabilitatea fiscală (creşterea cheltuielilor de investiţii şi reducerea constantă a deficitului de cont curent fiind amintite de agenţie), notează sursa citată, mai transmite Agerpres.

In urma cu cateva zile si Agentia Fitch Ratings a reconfirmat ratingul de țară al României și a modificat perspectiva din stabilă în negativă, potrivit unui comunicat postat pe site-ul MFP.

Anul trecut, o alta agentie de raiting, Standard & Poor’s, a mentinut raitingul Romaniei, dar l-a conditionat de lupta anticoruptie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS