10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVoci din domeniul HORECA: „Nu prăbușiți economia! Dați drumul firmelor să lucreze!“

Voci din domeniul HORECA: „Nu prăbușiți economia! Dați drumul firmelor să lucreze!“

Un strigat de disperare vine din mediul local de afaceri: „Nu prăbușiți economia! Dați drumul firmelor să lucreze“. Antreprenorii care au afaceri în domeniul HORECA (hoteluri, baruri, restaurante) cer să li se dea posibilitatea să își redeschidă afacerile, cu păstrarea unor reguli de siguranță pentru angajați și clienți.

Un strigăt de disperare vine din partea mediului local de afaceri din Dolj. Unii antreprenori ale căror afaceri sunt afectate direct și radical de decretul prezidențial fac un apel către autorități. Ei cer să se redeschidă treptat afacerile din domeniul HORECA, închise de câteva săptămâni. Prelungirea stării de urgență cu încă o luna îi face pe antreprenorii din acest domeniu de activitate să decidă închiderea definitivă a afacerilor.

Un antreprenor craiovean care deține o firmă în domeniul HORECA accentuează situația: „Nu prăbușiți economia! Dați drumul firmelor să lucreze!“. El a menționat că sunt unități care ar putea să funcționeze, pentru care ar fi cerere și care ar putea fi redeschise. Desigur, cu respectarea unor măsuri de siguranță pentru angajați și pentru clienți. „Nu poți să închizi sute de firme pe o perioadă așa de lungă. Noi avem alte costuri cu spațiile. Sunt proprietari care nu vor să ne reducă chiriile“, a mai spus antreprenorul.

Cei din domeniul HORECA spera sa isi reia activitatea, macar de la 1 Mai


Un alt reprezentant al mediului de afaceri susține că activitatea trebuie redeschisă „după Paște sau cel târziu de 1 mai. Statul, dacă vrea să intervină în economie, doar așa o poate face. Să redeschidă firmele închise. Noi suntem cei care dăm bani la buget, nu bugetarii care stau acasă cu lefurile întregi!“.

Un alt doljean cu afacere în domeniul HORECA a subliniat că de la 1 mai activitatea trebuie reluată progresiv în acest sector de activitate. „Consider că ar fi oportună reluarea activitățîi HORECA undeva după data de 1 mai, dar cu limitarea numărului de unități deschise și asigurarea perimetrului, a normelor de igienă etc. Este benefic atât din punct de vedere al acestei industrii, cât și pentru relaxarea populației“.

Reprezentantul unei firme de consultanță fiscală din Craiova a precizat că singura soluție de moment a firmelor din domeniul HORECA a fost aceea a şomajului tehnic. În acest fel, firmele nu au fost nevoite să dea afară din personal. A rămas problema chiriilor, a leasingurilor, a creditelor, situații pe care încearcă firmele să le rezolve, după apariția noilor acte normative ce stipulează anumite amânări la plată sau reduceri ale unor astfel de costuri, au mai spus consultanții.

„Patronii firmelor caută redeschiderea unităților“

Contactat de GdS, președintele Camerei de Comerț și Industria (CCI), Gabriel Vlăduț, a precizat că firmele din domeniul HORECA cer redeschiderea afacerilor.

„Patronii firmelor caută redeschiderea unităților și reluarea cât mai rapidă a activităţii. Unele firme sunt închise din cauza decretului și nu din cauză că nu și-ar putea desfășura activitatea. Însă, în această perioadă, prioritatea numărul unu este siguranța oamenilor, care pot fi atât angajații, cât și clienții acestor firme. Mediul de afaceri este între ciocan și nicovală. Din punct de vedere economic, economia dorește reluarea activității. Din punct de vedere al sănătății oamenilor, se impune ca activitatea să fie oprită o perioadă“, a precizat președintele CCI Dolj, Gabriel Vlăduț.

Opiniile oamenilor de afaceri au ajuns la nivel central

Președintele CCI Dolj a menționat, pentru GdS, că solicitările oamenilor de afaceri doljeni de reluare a activității au fost transmise la nivel central, prin forurile Camerei.

„Aspectele primite de la mediul de afaceri au fost transmise către Camera de Comerț și Industrie a României și către Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Ei le transmit către guvern. Deci guvernul este informat despre intențiile și dorințele mediului de afaceri. Totul depinde de abilitatea cu care guvernul poate să decidă redeschiderea unor afaceri“, a mai explicat Gabriel Vlăduț, președintele CCI Dolj.

600 de firme din Dolj, afectate de măsurile de închidere a activității

În Dolj existau circa 600 de unități care activau în februarie 2020, în domeniul HORECA, potrivit datelor de la Statistică. Nu se cunoaște numărul exact de salariați, dar se estimează că erau câteva mii.

La solicitarea GdS, Direcția Județeană de Statistică ne-a comunicat că în februarie activau în Dolj 65 de structuri turistice. Dintre acestea, 42 sunt hoteluri și moteluri, iar 23 sunt pensiuni turistice.

Statistica are datele despre HORECA valabile la finalul lui 2018 și începutul lui 2019. Atunci existau în Dolj 279 de societăți care activau ca restaurante. Alte 253 de firme aveau ca activitate principală declarată aceea de bar. De atunci și până în februarie 2020 au mai fost înființate firme noi cu activitate de bar sau restaurant.

În total, aproximativ 600 de firme din județul Dolj au de suferit de pe urma măsurilor de sistare a activității. Lor li se adauga si firme din alte domenii. Cum ar fi magazinele din mall-uri, care au fost inchise tot de autoritati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS