10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomania, lider in UE la comert cu amanuntul. Ce au cumparat romanii

Romania, lider in UE la comert cu amanuntul. Ce au cumparat romanii

Vânzări mai mari in UE au fost inregistate la alimente, băuturi şi ţigări. Volumul comerţului cu amănuntul în România a urcat cu 11,9% în februarie, comparativ cu perioada similară din 2019. Acesta a fost cel mai puternic ritm de creştere înregistrat în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), transmite Agerpres.

Comparativ, în zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 3% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 3,2%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au urcat cu 3,6%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 0,6%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări cu 3,1%.

In Romania, consumul a crescut cu 11,9% in februarie

În februarie, cele mai mari creşteri anuale au fost raportate în România (11,9%), Ungaria (11,4%) şi Portugalia (8,7%), singura scădere fiind în Slovenia (minus 5,2%).

Conform datelor Eurostat, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,9% în zona euro şi cu 0,8% în UE, în februarie, comparativ cu luna precedentă. Comerţul cu amănuntul în UE-28 a fost influenţat de faptul că vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au crescut cu 2,1%. Aceste bunuri au fost bine vandute si in Romania. Vanzarile de produse non-alimentare au urcat cu 0,2%, în timp ce vânzările de combustibili s-au majorat uşor, cu 0,1%.

Cele mai mari creşteri lunare în februarie au fost raportate în Estonia (4,4%), Letonia (3,5%) şi Portugalia (3%), singurele scăderi fiind în Irlanda (minus 2,7%), Croaţia şi Polonia (ambele cu minus 0,2%).

România a raportat un avans de 0,7% în februarie, de la o creştere de 3,7% în ianuarie, mai informeaza Agerpres.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS