21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCummins a anunțat că renunță la 230 de oameni, angajați prin agenți de muncă temporară

Cummins a anunțat că renunță la 230 de oameni, angajați prin agenți de muncă temporară

Cei 230 de oameni au contracte de muncă încheiate cu două firme de plasare de forță de muncă. Firmele i-au “închiriat” pe muncitori către Cummins. Dacă producătorul renunta la serviciile muncitorilor, ce se va întâmplă cu cei 230 de craioveni?

Producătorul de generatoare din Craiova, Cummins Generator Technologie, și-ar fi anunțat colaboratorii că renunta la serviciile unui număr de 230 de persoane, care nu sunt angajați direct ai fabricii. Cei 230 sunt angajați ai unor firme care activează și că agenți de muncă temporară. Aceștia i-au plasat pe muncitori la Cummins, sub o formă de închiriere de forță de muncă permisă de legislația românească.

La Cummins au avut loc tensiuni sindicale pe finalul anului trecut. Acestea s-au finalizat atunci cu 48 de persoane disponibilizate, din rândul propriilor angajați ai companiei.

Oamenii sunt disperați

Unii dintre cei care rămân fără loc de muncă au sesizat situația la GdS. Au precizat că ei nu au primit preaviz. Ci doar ca au fost înștiințați că nu vor mai lucra pentru Cummins. “Astăzi Cummins Generator Craiova a luat decizia unilaterală fără a se consulta cu salariații să concedieze 230 de angajați. Toți cei care vor fi concediați sunt recrutați prin firmele de recrutare Manpower și Lugera indiferent de vechimea pe car o au în câmpul muncii din Cummins. Nu contează că sunt întretinatori unici de familie sau au ani în cadrul firmei”, ne-a sesizat la redacție unul dintre cei care rămâne fără loc de muncă și presta servicii pentru Cummins. Doar ca acesti muncitori nu sunt angajati direct al Cummins.

Craioveanul a menționat că cei disponibilizați se tem pentru ei și familiile lor și așteaptă să vadă măcar de ce formă de șomaj vor beneficia.

“Ei sunt angajații firmelor de leasing uman”

Liderul sindical de la Cummins Generator Technologie, Ionuț Giorgescu, a confirmat pentru GdS, că în cursul zilei de marți, 31 martie 2020, oamenii angajați prin agenții de muncă temporară au fost anunțați de firmele la care sunt angajați că firma Cummins renunta la serviciile lor. “Fabrică a renunțat la cei 230. A fost o decizie luată rapid, în contextul în care activitatea Cummins este în scădere. Sunt probleme cu furnizorii din Italia, Spania și China, din câte știu eu. Cummins a luat această decizie că măsură de precauție.

Este posibil că după ce trece situația această, oamenii să fie chemați din nou la lucru. De aceea iau oameni de la firme de leasing, că s poată să jongleze cu forță de muncă. Atunci când nu au nevoie de opersonal, renunta la ei. Poate oricând firma să sune agentul de muncă temporară și să îi spună că nu mai are nevoie de acei oameni, iar totul este legal. Noi, ca sindicat, nu avem prea mare influență să îi sprijinim. Pentru că ei sunt angajațîi firmelor de leasing uman”, a spus Ionuț Giorgescu, pentru GdS.

Nu le-au expirat contractele de munca

Contractele de muncă ale celor 30 de oameni sunt încă active. Chiar daca ei sunt angajati pe perioada determinata, contractele lor nu au ajuns la „data scadentei”, potrivit unor surse avizate. Angajatorii sunt cele două firme de plasare a forței de muncă, Lugera și Manpower. Cei mai mulți dintre cei 230 sunt angajați la Manpower.

Până la această ora, conducerea Cummins și una dintre firmele de recrutare contactată de GdS nu au emis un punct de vedere față de situația celor 230 de oameni.

Vom reveni cu amănunte, pe măsură ce situația celor 230 de craioveni se clarifica.

Mai multe detalii, puteți află mâine, în GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS