17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum redresăm economia după criză. Ce spun antreprenorii craioveni (I)

Cum redresăm economia după criză. Ce spun antreprenorii craioveni (I)

GdS a contactat unii dintre antreprenorii craioveni cu afaceri importante în mediul local de business. Întrebați cum văd redresarea economică după această criză, cei mai mulți se arată optimiști. Iată ce sfaturi oferă ei pentru firmele private aflate în dificultate.

Criza provocată de coronavirus a luat pe toată lumea prin surprindere. Economia mondială a încetinit ritmul. Până și cele mi stabile și mai importante companii, la nivel mondial, sunt afectate de criza provocată de coronavirus. Economia românească suferă, în aceeași măsură. Până și cele mai importante și mai solide companii din ţară și-au restrâns activitatea sau au închis porțile. Unele firme încă mai lucrează, dar le lipsesc materii prime, materiale sau mai multe comenzi.

Antreprenorii din mediul privat mai întâi sunt șocați de situație. Activitatea firmelor lor este afectată. Apoi, ei încep să caute soluții pentru a depăși impasul. Așadar, după ce trece criza, economia începe să funcționeze la capacitate mai mare că acum. Întrebarea este cum? Când? Ce trebuie să facă firmele? Cum vor gândi antreprenorii ieșirea din această situație? Ce ar trebui să facă statul pentru a sprijini economia?

GdS a adresat o serie de întrebări câtorva antreprenori doljeni cu experiență de business și cu notorietate în mediul local de afaceri, regional sau internațional. Toți cei intervievați nu și-au întrerupt total activitatea, în această perioada. Sau nu o întrerupsesera deloc, până la data scrierii acestui articol.

Astăzi prezentăm prima parte a articolului, iar luni va fi publicată partea a două. Respectiv, luni vor fi prezentate ideile altor antreprenori locali.

Popeci: „Firmele vor avea comenzi pe viitor“

Un antreprenor cu „greutate“ în economia Doljului, Constantin Popeci, deținătorul firmei Popeci Utilaj Greu, are o gândire optimistă despre revenirea economiei. El consideră că industria va avea cerere, în continuare. Că vor fi multe firme care vor avea contracte de onorat, după ce trece pandemia. „Este timpul să trecem să gândim rațional. Și să fim cât mai mulți care facem acest lucru. Eu sunt convins că firmele din industrie vor avea comenzi, după ce trece pandemia. De exemplu, Ford ar putea să înceapă imediat producția, după ce trece situația aceasta. Cerere de mașini va fi pe piață. Și alte firme din industrie vor avea comenzi.

Important este ca statul și băncile să păsuiască firmele o perioadă cu plata taxelor, a ratelor la credite. Și firmele care produc, care au activitate, trebuie să fie responsabile. Luna aceasta, firma noastră a achitat toate taxele către ANAF. Este important ca statul să aibă resurse să asigure toate cele necesare în această perioadă“, a declarat Constantin Popeci, pentru GdS.

Omul de afaceri craiovean a mai precizat că este încrezător că economia își va relua activitatea în cel mult una-două luni. „Nu am dubii că economia își va da drumul treptat, după ce trece perioada aceasta de situație de urgență. Acum este important ca oamenii să fie înțelegători. Și mulți au înțeles situația. Cei de vârsta mea să stea toți acasă!“, a mai precizat Constantin Popeci.

Cherciu: „Antreprenorii trebuie să facă tot ce le stă în putință să-și păstreze personalul“

Dan Adrian Cherciu, de la firma Polisea, îndeamnă antreprenorii să își drămuiască fiecare resursă financiară și să își păstreze angajații. Vor avea nevoie de ei în perioada următoare.

„Partea cea mai dificilă în această criză este imprevizibilitatea ei, adică e greu de prognozat cât va dura. Una este să știi că urmează o perioadă grea de una-două luni, și alta e când nu ai niciun orizont. De aceea, cred că principala armă este prudența, adică drămuită fiecare resursă încât „oxigenul” să țină cât mai mult. De asemenea, cred că antreprenorii trebuie să facă tot ce le stă în putință să-și păstreze personalul și să reziste tentației de a-i trimite în șomaj“, a precizat Dan Adrian Cherciu.

„Sunt optimist în ceea ce privește refacerea, în sensul că aceasta va fi probabil rapidă, încât mulți antreprenori vor putea să recupereze pierderile financiare avute, or tocmai de aceea păstrarea personalului cu orice preț este esențială. Pe termen lung, sunt optimist, în sensul că modelul economic actual bazat pe globalizare excesivă și-a arătat limitele, și multe industrii vor fi relocate în țările unde există și consumatorii, adică vom asista la întoarcerea multor unități de producție în UE și SUA, lucru care ne avantajează. S-a dovedit că politica reducerii cu orice preț a costurilor riscă în condiții de criză să producă blocaje economice mult mai costisitoare decât economiile făcute la reducerile de costuri, ca urmare a mutării producției în țări îndepărtate precum China“, a mai spus antreprenorul care conduce firma Polisea.

Opinia lui Cherciu despre implicarea statului este foarte clară, în acest context economic: „Statul nu are de făcut altceva decât ce trebuia și n-a făcut: investiții masive în infrastructură, educație și sănătate“.

Buzatu: „Circuitul de bani în economie va suferi“

Un alt antreprenor craiovean, care reprezintă un grup de firme cu 170 de angajați, Horațiu Buzatu, a explicat cum vede evoluția economiei în perioada următoare.

„Pe termen scurt (și este un proces care a pornit deja), ne vom confrunta cu o scădere a producției în aproape toate domeniile de activitate, de la automobile și electrocasnice până la confecții și alte bunuri de consum. În același timp, circuitul de bani în economie va suferi, fie că vorbim de rambursări de credite, de plăți către bugetul de stat sau de operațiuni bancare curente. Peste toate acestea, ca un efect direct, se vor pierde zeci de mii de locuri de muncă, ceea ce va păgubi nu doar producția de bunuri și servicii pe care o asigurau acești oameni, ci și bugetul de stat, care nu va mai fi alimentat de impozitele plătite de firme sau de contribuțiile ce proveneau din taxarea muncii“, a precizat Horațiu Buzatu.

Ce se va întâmpla pe termen lung cu economia

Antreprenorii craioveni spun ce așteptări au, pe termen lung, de la evoluția economiei. „Pe termen lung, perioada de revenire a economiei românești va dura mai mult decât perioada de care vor avea nevoie economiile din țările dezvoltate, ceea ce va aduce implicit și o devalorizare mai accentuată a monedei naționale. Cu toate acestea, eu sunt optimist.

Chiar dacă România a avut parte de o serie de lideri politici de proastă calitate, are și câteva avantaje pe care nu i le poate lua nimeni, și mă gândesc la extraordinara inventivitate manifestată dintotdeauna, dar și la marea putere de muncă. Este adevărat, aceste însușiri nu s-au prea manifestat liber în România, și, din acest motiv, mulți antreprenori au fost nevoiți să plece peste hotare pentru a-și plasa acolo inteligența, capacitatea de inovare și puterea de muncă.

În egală măsură, cei rămăși aici s-au confruntat și se confruntă cu un mediu ostil afacerilor, cu birocrație, cu imixtiunea politicului. Dar trag nădejdea că sfârșitul crizei ne va găsi pe toți, guvernanți și guvernați, mai înțelepți și mai dispuși să aplicăm măsurile de care avem nevoie în depășirea impasului în care ne găsim“, a mai spus antreprenorul citat.

Ce să facă statul? Antreprenorii vor reforma administrației și tăierea pensiilor speciale

Unii dintre oamenii de afaceri craioveni contactați de GdS consideră că după experiența aceasta prin care trece întregul sistem economic românesc, autoritățile ar avea de învățat. Ei cer redimensionarea administrației publice supradimensionate și regândirea sistemului de pensii speciale. „Poate că este timpul potrivit pentru o redimensionare a administrației publice, supraaglomerată cu angajați inutili proveniți din zona politică, sau pentru reformarea sistemului de pensii speciale, ori pentru acordarea de libertăți suplimentare antreprenorilor. Sunt sigur că în perioada ce va urma, oamenii vor avea o disponibilitate sporită pentru astfel de măsuri, așa că sper sincer că guvernanții nu vor rata momentul“, a mai precizat Horațiu Buzatu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS