9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăAdvertorialeDGASPC Dolj a trasat strategia pentru anii viitori

DGASPC Dolj a trasat strategia pentru anii viitori

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj a trasat ultimele direcţii ale strategiei pentru următorii ani. Directorul general Florin Stancu a anunţat, în cadrul unei conferinţe, care sunt priorităţile şi aşteptările pentru viitor. Instituţia aflată în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Dolj promite să lucreze intensiv pentru a diminua fenomene sociale nedorite şi pentru a le oferi celor care au nevoie de ajutor sprijinul atât de necesar.

Peste 1.300 de copii sub măsură de protecţie în Dolj

Directorul Florin Stancu este convins că asistenţa socială va fi tratată în continuare ca o prioritate în județ de către CJ Dolj. „Am gândit strategia pentru viitor. Sperăm să putem atrage cât mai multe fonduri europene pentru județul nostru în noul exercițiu financiar. Ne vom implica în continuare cu dedicare pentru a estompa fenomene sociale nedorite“, a transmis acesta. Cele mai întâlnite probleme, conform managerului Direcţiei, sunt abandonul copiilor, copii lăsați în ţară de părinţii plecați în străinătate, violenţa asupra copiilor şi violenţa domestică sau exploatarea copiilor prin muncă.

Peste 1.300 de copii se află sub măsură de protecţie în Dolj. Aproximativ 260 sunt găzduiţi în sistem rezidenţial, în jur de 450 sunt găzduiţi la asistenți maternali, iar circa 600 se află în plasament la rude sau familii. „Specialiștii noştri încearcă să identifice cele mai bune soluții pentru viitorul copiilor. Nu a existat nicio sesizare fără răspuns, fără o soluţie“, a precizat Florin Stancu.

În privinţa persoanelor adulte cu handicap, din cele peste 15.000 din judeţ, doar 243 sunt instituţionalizate. Celelalte beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu, de asistenţi personali sau alte servicii puse la dispoziţie de autorităţile locale. „E nevoie să dezvoltăm această zonă a asistenţei persoanelor adulte cu handicap, iar acest plan a fost luat în calcul şi pentru strategia de dezvoltare pentru anii viitori“, a menţionat directorul DGASPC Dolj.

Cinci noi case de tip familial pentru copii

În ceea ce priveşte strategia gândită pentru mandatul 2016-2020, DGASPC Dolj afirmă că obiectivele au fost îndeplinite în proporţie de 80%. „Până în vară sau până la sfârşitul acestui an estimăm că vor fi atinse şi celelalte obiective. Au existat unele întârzieri în privința înființării unor centre noi. Aceasta pentru că am fost nevoiţi să repetăm și de patru sau cinci ori o procedură de achiziţie publică pentru a se prezenta un constructor“, explică Stancu.

Până la finalul anului, Direcţia şi-a stabilit obiective punctuale, pornind de la schimbările legislative recente. „Ne propunem să înfiinţăm cinci noi case de tip familial pentru copii, în special pentru copiii cu handicap. Avem obligația de a închide toate centrele de plasament pentru copii până în 2021. Este o strategie naţională în concordanţă cu cea europeană. Mediul din casa de tip familial este mult mai benefic pentru copii, oferindu-le cel mai ridicat grad de afecţiune pe care îl poate oferi sistemul“, spune directorul instituţiei. Acesta anunţă că vor fi, astfel, închise trei centre de plasament pentru copii.

Se vor deschide şi trei noi centre de îngrijire pentru persoane adulte cu handicap. Unul va fi în Călărași, pentru zona Bechet-Dăbuleni, unul în Ciuperceni, pentru locuitorii din Calafat, Poiana Mare și alte localităţi apropiate, și unul în Craiova. „Încercăm să acoperim cât mai bine suprafața județului, pentru a fi cât mai aproape de cetăţeni. Am încercat să urgentăm construirea centrelor în zonele mai îndepărtate“, adaugă Florin Stancu.

Directorul DGASPC spune că strategia va fi înaintată către CJ Dolj: „Sperăm ca în ședința din februarie sau martie să primim un feedback pozitiv. Este o strategie gândită pentru o perioadă lungă, de cinci sau chiar şapte ani. De fiecare dată când am vorbit despre dezvoltarea asistenţei sociale, am găsit susținere din partea CJ Dolj. Sperăm să fie aşa și în continuare. E foarte important să fim aproape de copii şi de persoanele adulte aflate în dificultate“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS